Vaříme s dětmi: Báječné máslové sušenky

redakce 15.  3.  2021
Dáša s Matesem vás naučí připravit ty nejlepší máslové sušenky, které se skvěle hodí nejen k anglické tradici čaje o páté.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 

Co potřebuješ: 

  • 250 g másla
  • 2 hrnek hladké mouky
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic vanilkového cukru
  • Trošku citrónové kůry
  • špetka soli

Jak na to?

Klepněte pro větší obrázek

1. Do mísy prosej hladkou mouku, přidej k ní oba cukry, vanilku, sůl, pokrájené máslo a pomocí rukou vypracuj hladké těsto.

Klepněte pro větší obrázek

2. Hotové ho zabal do potravinářské fólie a nech ho aspoň dvě hodiny odpočinout v ledničce.

Klepněte pro větší obrázek

3. Na pomoučenou pracovní plochu vyválej z poloviny těsta plát o tloušťce asi 1 centimetr a skleničkou z něj vykrajuj kolečka. 

Klepněte pro větší obrázek

4. Kolečka vyskládej na plech s pečícím papírem a peč na 180 °C zhruba 12 minut, dokud nezezlátnou. Nech je vychladnout na mřížce a teprve pak sundej z plechu.

Pro celou rodinu

Uspořádej doma čajový dýchánek. Uvař velkou konvici čaje, na talířky nandej kromě sušenek i čerstvé ovoce a plátky citronu a pozvi ke stolu celou rodinu.

Klepněte pro větší obrázek

Jak sušenky můžeš vylepšit?

1.Sušenky si orazítkuj

Kolečka můžeš upéct jen tak vykrojená, nebo na ně dej ještě před tím, než je upečeš, razítko. Taková razítka na sušenky koupíš v domácích potřebách.

2. Vyzkoušej různé zdobení

Do těsta můžeš přimíchat třeba i nasekanou čokoládu. Určitě nic nezkazíš ani kokosem, trochou skořice nebo třeba kakaem. Ozdobit sušenky můžeš i barevnými lentilkami.

Kde  se vzal čaj o páté?

V roce 1840 byl v Anglii podáván pouze lehký oběd. Večeře byla v servírovaná až večer kolem osmé hodiny večerní. Proto se stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně Anna Z Bedfordu už hladová a začala si ke svačince dopřávat odpolední čaj spolu se sendviči a čajovým pečivem. Tato pauza na čaj o páté hodině se velice rychle stala oblíbenou módní událostí a v Anglii přetrvává dodnes.

  

Foto: Istock. cz, Ilustrace: Libor Drobný

Vaříme s dětmi: Báječné koláčky

Témata: Mateřídouška, Tradice, Sušenky, Cukr, Čaj, Dýchánek, Báj, Plech, Sendvič, Máslo, Hladká mouka, Sůl, Libor Drobný, Těsto, Anglie