Rádi byste si připravili něco dobrého, co vás v těchto dnech zahřeje? Máme pro vás dva skvělé recepty, které hravě zvládnou malí i velcí.
Nejvíc vitaminů má samozřejmě syrové jablíčko a úplně nejlepší jsou ta z vlastní zahrádky. Ale někdy je fajn, si z jablíček uvařit nějakou dobrotu. Na receptech, které jsme si pro tebe připravili, si určitě pochutná celá rodina.
Horké jablko

Budeš potřebovat:
- 2 jablíčka
- 2 chemicky neošetřené pomeranče
- 1L jablečného moštu
- 500ml brusinkového džusu
- kůra skořice
- 2 badiány
- 8 hřebíčků
Postup:
1. Ovoce oloupej. Doma vypěstovaná jablka stačí umýt.
2. Jablka a pomeranče opatrně nakrájej na libovolné kousky.
3. Vše nandej do hrnce a přidej voňavé koření.
4. Do hrnce nalij jablečný mošt a brusinkový džus. Vše povař 15-20 min.

Růžičky z listového těsta
Budeš potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 2 červená jablíčka
- oblíbená marmeláda
- skořicový cukr
- žloutek na potření
Postup:
1. Jablíčka omyj, zbav jádřinců a nakrájej je na tenké plátky.
2. Na 2 minutky je dej do vařící vody. Trochu změknou a bude se s nimi lépe pracovat.
3. Listové těsto rozválej na širší a delší proužky a potři je tenkou vrstvou marmelády.
4. Do horní poloviny těsta naskládej uvařená jablíčka, tak aby přesahovala přes okraj. Přiklop je spodní částí těsta.
5. Naplněné proužky smotej do ruličky a vlož do formy na muffiny.
6. Růžičky posyp skořicovým cukrem, potři rozšlehaným žloutkem a dej péct na 25-30 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

Víš, že?
- Královské jablko se stalo součástí symbolů královské moci? Panovníci na trůně drželi v ruce zlaté jablko spolu se žezlem a mečem.
- Jablka k nám do Čech přinesli Římané.
- Existuje kolem 35 tisíců odrůd jablíček!
Foto: Tomáš Kozáček, Istock.cz