Vaříme s dětmi: Mexické guacamole

redakce 14.  7.  2021
Pomazánku guacamole znali už Aztékové. Říkali jí „avokádová omáčka“. Dáša s Matesem zjistili, že je v Mexiku opravdu oblíbená. Ochutnejte ji a budete se také olizovat. Podávejte ji s kukuřičnými nachos.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

CO POTŘEBUJEŠ: 

  • zralé avokádo
  • lžíci limetové šťávy (může být ale i citronová)
  • rajče bez semínek, nakrájené nadrobno
  • 1/2 lžičky soli

MŮŽEŠ PŘIDAT: 

  • nasekaný čerstvý koriandr
  • najemno nakrájenou červenou cibuli

JAK NA TO?

Klepněte pro větší obrázek

1. Omyté, neoloupané avokádo opatrně podélně rozkroj až k pecce.
Kroutivým pohybem proti sobě od sebe odděl obě půlky.

Klepněte pro větší obrázek


2. Lžičkou vydlabej zelenou dužninu. Dej ji do misky a zakapej citronovou šťávou. Citron pomazánku ochutí a také zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.

Klepněte pro větší obrázek

3. Dužninu avokáda se šťávou z citronu rozmačkej vidličkou, nebo ji můžeš rozmixovat na hladký krém.

Klepněte pro větší obrázek


4. Přidej najemno nakrájené rajčátko a trochu soli.
Případně nakonec přisypej i nakrájenou cibulku a koriandr.

Od Dáši a Matesa

Guacamole má v Mexiku spoustu podob. To tradiční se připravuje tak, že se vydlabané avokádo nejprve rozmačká v hmoždíři.

Klepněte pro větší obrázek

NĚCO NAVÍC:

1. GUACAMOLOVÉ ŠPÍZY

Guacamole natři na tortillovou placku, navrch dej list salátu a přidej kousky osmaženého kuřecího masa. Nakonec tortillu stoč do roličky a nakrájej na menší kousky. Ty pak napíchni na špejli jako špízky.

Klepněte pro větší obrázek

2. JAK POZNÁŠ ZRALÉ AVOKÁDO?

Nezralé avokádo se skoro vůbec nedá jíst a ani Ne by se ti ho nepodařilo rozmačkat. Jak tedy poznáš, že je avokádo zralé? Kromě toho, že nesmí být tvrdé a mít na sobě tmavé skvrny, nakoukni mu pod stopku.


1. Pokud stopka drží pevně, je avokádo nezralé.

2. Když má avokádo pod stopkou světle zelenou barvu, je přesně takové, jaké ho potřebuješ mít.

3. Pokud je dužnina pod stopkou hnědá, je avokádo přezrálé.


FOTO: ISTOCK, ILUSTRACE: TOM PEKÁREK

Vaříme s dětmi: Svačinka, co zasytí

Témata: Mateřídouška, Špíz, Čerstvý koriandr, Avokádo, Mexiko, Pomazánka, Stopka, Guacamole, Tom Pekárek, Dužnina, Sůl, Omáčka, ISTOCK, Dáša, Koriandr