[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
1. Omyté, neoloupané avokádo opatrně podélně rozkroj až k pecce. Kroutivým pohybem proti sobě od sebe odděl obě půlky.
2. Lžičkou vydlabej zelenou dužninu. Dej ji do misky a zakapej citronovou šťávou. Citron pomazánku ochutí a také zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.
3. Dužninu avokáda se šťávou z citronu rozmačkej vidličkou, nebo ji můžeš rozmixovat na hladký krém.
4. Přidej najemno nakrájené rajčátko a trochu soli. Případně nakonec přisypej i nakrájenou cibulku a koriandr.
Od Dáši a Matesa
Guacamole má v Mexiku spoustu podob. To tradiční se připravuje tak, že se vydlabané avokádo nejprve rozmačká v hmoždíři.
1. GUACAMOLOVÉ ŠPÍZY
Guacamole natři na tortillovou placku, navrch dej list salátu a přidej kousky osmaženého kuřecího masa. Nakonec tortillu stoč do roličky a nakrájej na menší kousky. Ty pak napíchni na špejli jako špízky.
2. JAK POZNÁŠ ZRALÉ AVOKÁDO?
Nezralé avokádo se skoro vůbec nedá jíst a ani Ne by se ti ho nepodařilo rozmačkat. Jak tedy poznáš, že je avokádo zralé? Kromě toho, že nesmí být tvrdé a mít na sobě tmavé skvrny, nakoukni mu pod stopku.
1. Pokud stopka drží pevně, je avokádo nezralé.
2. Když má avokádo pod stopkou světle zelenou barvu, je přesně takové, jaké ho potřebuješ mít.
3. Pokud je dužnina pod stopkou hnědá, je avokádo přezrálé.
FOTO: ISTOCK, ILUSTRACE: TOM PEKÁREK
Vaříme s dětmi: Svačinka, co zasytí