Vaříme s dětmi: Skvělé snídaňové lívance

redakce 6.  5.  2021
Dáša s Matesem si z Kanady přivezli recept na lívance. Jsou rychlé, dobré a super nadýchané.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

CO POTŘEBUJEŠ:

  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 2 velká vejce, prošlehaná
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce másla plus na smažení
  • kvalitní javorový sirup

JAK NA TO?

Klepněte pro větší obrázek

1. Do větší mísy nasyp hladkou mouku, prášek do pečiva, lžíci krupicového cukru, špetku soli a vše spolu promíchej.

Klepněte pro větší obrázek


2. Přidej mléko prošlehané s vejci. Vymíchej husté těsto a nakonec do něj zašlehej rozpuštěné máslo. Těsto nech deset minut odpočívat.

Klepněte pro větší obrázek


3. Na pánvi rozpusť oříšek másla. Naběračkou pak na pánev nalij tolik těsta, aby vznikl malý bochánek, který se ti sám rozteče do stran.

Klepněte pro větší obrázek


4. Lívance smaž, dokud 4 smaž se na jejich povrchu nezačnou dělat takové puchýřky. Pak lívance obrať a pokračuj ve smažení ještě minutu.

OD DÁŠI A MATESA

Kanaďané dělají lívance asi tak centimetr silné a na talíř je nandávají do komínku. Ještě teplé je ozdobí kopečkem másla a polijí javorovým sirupem. Jo, a krájejí je všechny najednou jako dort.

Vyzkoušej!

Klepněte pro větší obrázek

VESELÉ LÍVANCE

Ozdob lívance marmeládou, šlehačkou a spoustou ovoce. Nebo z nich na talíři můžeš poskládat třeba velikonočního zajíčka. Ten bude chutnat, panečku!

Klepněte pro větší obrázek

LÍVANCE S BORŮVKAMI

Nalij na pánev lívancové těsto, a jakmile se malinko zpevní, posyp ho borůvkami. Teprve pak obracej.

Foto: Istock.cz, Ilustrace: Tom Pekárek

Vaříme s dětmi: Svačinka, co zasytí

Témata: Mateřídouška, Lžíce, Kanada, Pánev, Hladká mouka, Tom Pekárek, Lívanec, Recept, Máslo, Kanaďan, Dáša, Těsto

Video