Maminka.czVýživa a stravování

Vařte s dětmi: Sladké knedlíky na 3 způsoby

Jana Vašáková 27.  7.  2013
Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava nadýchaných koulí je hračka i pro ty nejmenší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sami s maminkou doma hnětli těsto na knedlíky, ruce jste měli upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.

Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. V červencovém vaření s dětmi vám ukážeme, jak vykouzlit tři tradiční druhy.

Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami, které zvládnou i malí kuchtíci, nebo složitější verze pro dospěláky. Mezi ty patří i knedlíky z kynutého těsta, v našem případě s lesním ovocem, nebo bramborové knedlíky s blumami. Lahodné jsou i klasické – se švestkami.

Tvarohové knedlíky s jahodami

4 porce, příprava: 30 minut

250 g polotučného tvarohu
1 vejce
120 ml polotučného mléka
250 g polohrubé mouky špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
250 g jahod
150 g tvrdého tvarohu na strouhání
moučkový třtinový cukr a máslo na dochucení

Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky.

Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky. Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Kynuté knedlíky s lesním ovocem

4 porce, příprava: 30 minut + kynutí

500 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce olivového oleje
250 ml mléka
1 kostky droždí (nebo 1 sáček)
hladká mouka na zasypání
borůvky a maliny na naplnění
150 g nastrouhaného tvarohu
moučkový cukr a rozpuštěné máslo na ozdobu

Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu. Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Bramborové knedlíky s blumami

4 porce, příprava: 30 minut

500 g brambor varného typu A
1 vejce
špetka soli
200 g dětské krupičky
250 g blum na naplnění
mletý mák, moučkový cukr a máslo na přelití

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.

Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8-10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 7/2013

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, vaření s dětmi, tvarohové knedlíky, Mletý mák, Způsob, Hladká mouka, Bluma, Sla, Ovocný knedlík, Švestka, Krupicová kaše, Borůvka, Knedlík, Rozpuštěné máslo, Tradiční druh