Maminka.czVaše porodní příběhy

Váš porodní příběh: Druhý porod jsem si užila, nenechala jsem se ovládnout strachem

Hanka Bělohlávková 17.  1.  2018
Běla Srbová odcházela před dvěma lety z porodnice s plačícím Vojtíškem a traumatem. Po nedávném narození dcery Rozárky naopak cítila naprostý klid v sobě i ve spokojené a vitální dcerce. Holčička přišla na svět doma, i když to tak její rodiče neplánovali.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem podruhé otěhotněla, oživily se mi hodně nepříjemné vzpomínky na první porod a chtěla jsem ten druhý prožít líp. Bylo mi jasné, že musím zpracovat trauma z prvního porodu. Sháněla jsem informace a našla kurz hypnoporodu – kurz jemného zrození a hlavně knížku Lucie Groverové s názvem Aby porod nebolel.

Zaujalo mě to, že autorka – maminka pěti dětí – porodila první dítě v porodnici a další čtyři děti sama doma, přičemž ty poslední dvě bez bolesti, což je normální a zdravý porod. Konečně mi někdo potvrdil, že to, co jsem prožila v porodnici, nebylo v pořádku!

Dozvěděla jsem se, jak je tělo na porod připravené, že když se žena nestresuje a je naladěná na porod, ví přirozeně, co má dělat, cítí tlak, ale ne nesnesitelnou bolest. Po mé vlastní zkušenosti už tomu věřím. Pochopila jsem, že porod je v hlavě. A že těhotenství může být cesta, jak pracovat na sobě, a změnit tak blížící se porod. Vše je jen v mých rukou.

První porod provázely bolesti a stres

Vojtíšek byl vymodlené dítě po čtyřech nevydařených těhotenstvích. Bála jsem se o něj, bála jsem se nemocnice, nedokázala jsem ten strach zvládnout a stres oddaloval porod.

12 dní po termínu, který mi naordinovali, hrozba z vyvolávání, další stres. Rozhodla jsem se, že si nechám porod raději vyvolat akupunkturou. Jenže jehličky na mě zapůsobily tak, že první porodní fáze trvala sotva pár minut a hned přišly strašně silné a velmi časté kontrakce, ale porod nepostupoval.

Přestože u mě byl jen manžel a moje domluvená porodní asistentka, byl to pekelný zážitek. Tehdy jsem chtěla mít porod bez epidurálu i nástřihu, ale po té zkušenosti bych byla pro jakýkoli způsob, který by rodičkám v podobné situaci ulevil od bolesti.

Když se Vojtík konečně narodil, byl natolik vyčerpaný, že první dva týdny jen spal, skoro nejedl. Pak ale přišly bezesné noci a plačtivé dny a tak to běželo celý rok. Dodnes je Vojtík neklidný a nespokojený.

Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra

Druhý porod byl klidný

Během těhotenství s Rozárkou jsem se pomocí afirmací a dalších příjemných věcí připravovala na okamžik zrození a snažila se zůstat v klidu i v den, kdy jsem cítila nejasné první kontrakce.

Večer jsem uložila Vojtíka a sledovala, jak budou pokračovat. Byla jsem s porodní asistentkou domluvená, že až budou časté a pravidelné, zavolám jí a společně vyrazíme do porodnice, abych tam nebyla zbytečně dlouho předem.

Jenže v noci se nic zásadního nestalo a s rozedněním dokonce přestaly stahy úplně. Takže jsme si ještě dopoledne vyrazili s manželem a Vojtíkem na procházku, uvařili si oběd a šli si odpočinout.

Nespala jsem dlouho, když mě vzbudily docela silné, ale nepravidelné kontrakce. Napustila jsem si vanu, zapálila aromalampu, poslouchala afirmace, odpočívala a ladila se na porod. Asi po dvou hodinách se intenzita zvýšila, cítila jsem velký tlak, šla jsem na záchod a manžel volal asistentku s tím, že vyrazíme, jenže k tomu už nedošlo.

Najednou šlo všechno strašně rychle a do deseti minut byla malá venku. Manželovi vyklouzla do dlaní. Otřela jsem jí nosánek, byla bdělá, naprosto v pohodě, hned se na půl hodiny přisála. Já byla překvapená a šťastná. Když dorazila porodní asistentka, prohlédla ji, pomohla mi porodit placentu a já se cítila fit.

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

Protože následoval víkend, přišla se na malou podívat i následující dny a v pondělí jsme navštívili pediatra a oběhli matriku i zdravotní pojišťovnu.
Vím, že se obvykle druhé dítě rodí snáz, ale jsem přesvědčená, že kdybych se zase nechala zablokovat vlastním strachem, neprožila bych zdravý porod a Rozárka by zřejmě nebyla tak pohodové a šikovné miminko.

Na porod často a ráda vzpomínám, ten pocit naprostého klidu, pohody a bezpečí bych chtěla zažívat každý den. Že je vše, jak má být. A ač se právě událo něco úžasného, zároveň je to i ta nejprostší věc na světě. Jsem přece žena a je pro mne přirozené přivést na svět dítě stejně jako uvařit své rodině dobré jídlo (jen si to mnohem více užiju).

VIDEO: První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Délka porodu: Jak dlouho budete rodit? Víte, co vše ovlivňuje délku porodu?
Budete mít cvalíka? Víme, co vše ovlivňuje porodní váhu dětí

 

Témata: Porod, Časopis Betynka, Vaše porodní příběhy, Strach, Porodní příběh, Porod beze strachu, Příběh, Silná kontrakce, Zdravotní pojišťovna, Nepříjemná vzpomínka, Intenzita, Vaš, 1. týden těhotenství, První dítě, Kontrakce, Asistentka, Bezesná noc, První porod, Neuvěřitelný záběr, Porodní asistentka, Nesnesitelná bolest, Následující den, Sám doma, Róza, Pohodové miminko