Maminka.czPorod

Vaše Adéla: 5 zásad pro výběr správného dudlíku

Adéla Vedralová 22.  12.  2011
Vaše Adéla: 5 zásad pro výběr správného dudlíku
Takzvaná šidítka neboli lidové dudlíky patří od nepaměti k základní výbavě novorozence. I když poslední léta na jejich adresu zaznělo hodně kritických výhrad, některé děti se bez nich prostě neobejdou a my mámy jsme za ně neskonale vděčné. Na trhu je jich nepřeberné množství, jak tedy vybírat správně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můj syn patřil od narození do skupiny dudlíkoholiků. Svůj první vyfasoval v porodnici, tuším, že to byl pryžový obyčejný ve tvaru kytičky. Nebyl ani ortodontický, ani antibakteriální. Prostě socialistická klasika. Když jsem ho viděla, nevěřila jsem, že se vůbec ještě vyrábí. I když pro tu chvíli v porodnici svůj účel splnil, sama bych ho synovi nikdy nekoupila.

Pročítala jsem na netu všechny reference a doporučení lékařů, zkušených maminek, ale při příchodu do obchodu jsem stejně stála jako opařená. Stál přede mnou obří regál plný dudlíků a já měla za úkol vybrat jeden, maximálně dva. Také jsem nechtěla utratit majlant. Popravdě mě dost omráčily ceny. 350 korun za šidítko? Hrůza! Postupovala jsem vylučovací metodou podle cenných rad. Tady jsou:

1. Nekupujte zbytečně mnoho kousků!
Dítě si stejně oblíbí jen jeden a jiné bude odmítat. Od preferovaného druhu vezměte dva exempláře, abyste měla náhradní.

2. Silikon je lepší než latex
Silikon je z hlediska životnosti, údržby a hygieny na mnohem lepší úrovni než klasický žlutý latex. Častým sterilizováním i sáním miminka materiál velmi trpí.

3. Jen ortodontický dudlík!
Při zkoumání obalu pátrejte po nápisu: Ortodontické šidítko. Konstrukce dudlíku zajistí správné umístění jazyka při sání dudlíku a zamezí vzniku ortodontických vad, křivení zoubků nebo deformaci čelisti.

ČTĚTE TAKÉ: Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat...

4. Vybírejte správnou velikost!
Řiďte se striktně podle věku dítěte. Nikdy mu nedávejte menší nebo větší velikost, mohlo by dojít ke zdravotním problémům. Příliš velký dudlík by mohl dítě dokonce zadusit.

5. Nešetřete
I když jsou podle mého názoru některé značky zbytečně drahé, nevyplatí se kupovat ty nejlevnější druhy dudlíků. Musí být testované, z kvalitních materiálů a mít nějakou výdrž. A to za 5 korun těžko pořídíte.

Velmi dobrou zkušenost jsem nakonec měla s dudlíky značek Avent, Mothercare, Nuk a Babylove.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Praktické rady, Kojenec, Výběr, Doporučení lékařů, Šidítko, Dudlík, Vaš, Majlant