Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Bojujte s opruzeninami!

Adéla Vedralová 31.  12.  2010
Zdravá pokožka je pro spokojené miminko moc důležitá. Může se ale velmi lehce stát, že se podráždí a vznikne nepříjemná plenková dermatitida, což jsou lidově řečeno opruzeniny. Jde o mírné začervenání až o bolestivé mokvající puchýřky. Jak s nimi vymetete?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Především je nutno říct, že je potřeba dělat vše pro to, aby tento problém vůbec nenastal. To znamená pečlivě dodržovat hygienu v plenkové oblasti: při každé výměně plenky omývejte oblast genitálií, zajistěte aspoň občasný přístup vzduchu a namažte místo speciálním krémem.

I přes důkladnou preventivní péči se ale může někdy stát, že se podráždění stejně objeví. Důležité je nepanikařit a neobviňovat se ze selhání mateřské péče. Musíte co nejdřív vytasit léčebné zbraně! Poradím vám, jaké jsou nejúčinější.

S opruzeninami mám docela bohaté zkušenosti. Prevenci jejich vzniku jsem se od počátku věnovala dost důsledně, stejně se objevily. Můj syn totiž patří mezi děti s citlivější pokožkou a tak stačí lehký průjem či zapaření a zadeček dostane pořádně na frak. Než jsem objevila cestu, jak s tím bojovat, několikrát jsem skončila bezradná v ordinaci dětského lékaře s řvoucím dítětem v náručí. Můžu s klidným svědomím říct, že jsem vyzkoušela od babských rad po drahé mazání snad úplně všechno.

Čtěte také: Druhy kojeneckých vyrážek

Pokud to jde, nechávejte dítě bez plenky, aby pokožka mohla dýchat. To usnadní hojení. Také zapomeňte na oblíbené vlhčené kapesníčky na utírání zadečku. Zbytečně kůži dráždí a dřou. Mnohem lepší a šetrnější je genitálie a jejich okolí omývat tekoucí čistou vlažnou vodou. Vyzkoušejte také koupele zadečku v odvaru z řepíku a heřmánku (mají hojivé a vysušující účinky).

Zklamala mě řada osvědčených mastiček. Lékařka na dětské pohotovosti mi doporučila Sebamed a Bepanthen, kamarádka zas Aviril a Rybelku - tu jsem používala běžně a věděla jsem, že vážnější opruzeniny rozhodně nezachrání. Ostatní zmiňované výrobky nebyly o nic účinnější. Spasil nás až ne zas tak provařený Sudocrem, na který dodnes nedám dopustit. Nejdřív jsem k němu měla nedůvěru kvůli jeho výrazné levandulové vůni, ale podle složení jde o čistě přírodní produkt. Funguje opravdu skvěle! Stejně skvělý je také starý dobrý Pytiol.

Plenky je potřeba měnit co nejčastěji. Nejkritičtějším obdobím je noc, kdy je dítě dlouho nepřebalené. Máte-li možnost, nechte jej zcela bez plenky.

Máte nějaký jiný super recept, jak s tímto nepříjemným problémem skoncovat? Sem s ním!

Vaše Adéla

Čtěte také: Druhy kojeneckých vyrážek

Témata: Zdraví, Nejkritičtější období, Vaš, Opruz, Lehký průjem, Boj, Nepříjemný problém, Zdraví na Heureka.cz