Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Bojujte se zácpou!

Adéla Vedralová 4.  6.  2010
Vaše Adéla: Bojujte se zácpou!
Když se necítíte ve své kůži, může být těhotenství procházce růžovou zahradou opravdu velmi vzdálené. Když vás přestane sužovat jeden neduh, hbitě se přihlásí další.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K těm, o kterých se nemluví tak často, patří velmi nepříjemná zácpa. Na tu ale můžete na rozdíl od jiných těhotenských problémů vyzrát coby dup!

Zácpou jsem naštěstí trpěla jen velmi krátce, koncem druhého trimestru. Snad ani nemusím popisovat, jak moc mi tento problém zavařil... Přitom jsem si za to mohla jen a jen sama. Měla jsem totiž období, kdy jsem slídila po všem sladkém a dokázala zkonzumavat celou čokoládu a ještě ji zajíst mojí milovanou vanilkovou zmrzkou.

O zeleninu jsem okem téměř nezavadila. Celý den jsem navíc proseděla na své pohodlné redakční židli a domů se nechala vozit jako princeznička autem. Kromě toho, že ručička na váze rapidně postupovala kupředu, jsem začala mít problémy s pravidelným vyprazdňováním. Což nebylo s už docela velkým bříškem nic moc.

Na prohlídce u gynekoložky jsem se svěřila, co mě trápí. Lékařce neušlo, jak kynu, a tak se mě jednoduše zeptala: Hýbete se vůbec? No, musela jsem s pravdou ven a vysypala ze sebe také, jakým způsobem se poslední dobou stravuji. Bylo mi jasné, že bez radikální změny se to neobejde.

Ortel zněl nekompromisně: Přestaňte se cpát jen tím, co vám chutná, ale i tím, co obsahuje vyšší procento vlákniny, z práce choďte pěšky a vypijte minimálně dva a půl litru tekutin! Přiznávám, že sladkosti jsem si odepřít nedokázala, ale pohyb, tekutiny a přísun vlákniny jsem dodržovala poctivě.

Na radu babičky jsem si koupila psylium, které mé potíže definitivně zadupalo do země. Sice mi ze začátku dělalo velké problémy ho vůbec nalačno pozřít, ale zvykla jsem si. Výsledek opravdu stál za to a ani v posledních týdnech těhotenství jsem se zácpou nebojovala. Šlo to docela hladce:-)!

Pokud vás trápí zácpa, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:
ovesné vločky, zeleninu (špenát, kukuřice), celozrné pečivo, mléčné výrobky s živou kulturou, sušené ovoce (datle, fíky, švestky), švestkový kompot, čerstvé ovoce (banán, hroznové víno, meloun), ořechy, neloupanou rýži.

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Těhotenský problém, Vaš, Zac, Boj