Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Čím nejefektivněji odsávat hlen z dětského nosíku?

Adéla Vedralová 7.  1.  2011
Bohužel nastalo mrazivé roční období a tak naše děti můžou velmi snadno nastydnout... Potom se spustí rýma, která drobečky hodně potrápí. A protože se miminka a batolata ještě neumí samy vysmrkat, musíme jim pomoci my díky odsávačkám hlenů. Ale která je nejúčinnější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když přijdete do obchodu, uvidíte v nabídce tři základní druhy: klasickou hadičkovou (odsávání probíhá za pomoci vašeho vlastního sání ústy), balónkovou (zmáčknutím balónku vycucnete hlen z nosu) a odsávačkou na vysavač (je podobná té hadičkové, ale namísto k ústům druhý konec nasadíte na jakýkoliv vysavač).

Vyzkoušela jsem všechny typy od různých firem a s klidným svědomím můžu říct, že balónkovou variantu nemá cenu používat. Je sice rychle k dispozici, je šetrná a nevypadá tak strašidelně jako zbylé typy odsávaček, můžete ji kdykoliv a kdekoliv použít, ale má jediný problém. Její efekt je téměř nulový. Brávala jsem si jí na cesty, co kdyby náhodou můj syn dostal rýmu.

Čtěte také: Záněty dutin u dětí

V cestovní taštičce jsem ji měla zbůhdarma asi půl roku a když přišel její čas, po pár pokusech odsát malému hlen jsem ji vzteky mrštila do koše!

Stará dobrá hadičková odsávačka, kterou používaly i naše maminky je skvělá a hlavně levná. V lékárně či drogerii ji můžete pořídit cca od 20 korun. Je pěkně skladná takže ji můžete brát s sebou na cesty. Měla jsem s ní jen dva problémy. První: odsávání trvalo poměrně dlouho a tak se mnou můj syn bojoval jako by mu šlo o život. Co si budeme povídat, tato procedura nepatří k nejpříjemnějším.

Živě si vybavuji scénu z ordinace ORL, kde mě máma a dvě sestry musely v mých třech letech silou držet, aby mi doktorka nějakým děsným přístrojem odsála zastydlou rýmu. A druhý problém byla moje neschopnost dostatečně silně sát. Nevím proč, ale prostě jsem to nějak nezvládala. Odsávat tedy musel můj muž, ale ten bohužel nebyl vždy k dispozici. Hadičkovku jsem používala několik měsíců a byla s ní spokojená dokud jsem si nepořídila odsávačku na vysavač.

Když jsem se poprvé doslechla o odsávačce, která se připojuje na vysavač, docela mě to vyděsilo. Neuměla jsem si představit, že by dítě po odsávání zůstalo bez trvalých zdravotních následků! Celé to vypadalo dost brutálně. Ale poté, co jsem od kamarádek vyslechla úžasné reference, začala jsem o ní uvažovat. Do lékárny jsem pro ní běžela až ve chvíli, kdy měl Eda vleklou rýmu, odsávání běžným způsobem trvalo věky a pro všechny zúčastněné to bylo velké trápení. Docela mě překvapila vysoká cena, která se pohybuje kolem 200 korun.

Musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená, když zvládla během pár vteřin odsát veškerý hlen z dětského nosíku. Hubice se navíc nemusí zavádět do nosní dírky, stačí jen přiložit do její blízkosti. Jediná stinná stránka užívání této odsávačky je fakt, že když zapnu vysavač a chci jen uklízet, můj syn dostane amok a prchá...

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, Vysoká cena, NEJ, Hubice, Hlen, Vaš, Stinná stránka, Druhý problém, Jediný problém, Nos, Zdraví na Heureka.cz