Maminka.czNovorozenec

Vaše Adéla: Co vás může překvapit na oddělení šestinedělí?

Adéla Vedralová 8.  9.  2011
Vaše Adéla: Co vás může překvapit na oddělení šestinedělí?
Protože nerodíme každý den, je potřeba připravit se na všechno. Asi nejintenzivnější jsou úplně první dny s vaším čerstvým přírůstkem do rodiny. Co vás tedy čeká a nemine v porodnici na oddělení šestinedělí? Nenechte se zaskočit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud právě řešíte výběr té pravé porodnice, jděte si omrknout nejen porodní boxy a sály, ale také lůžkové oddělení. Uděláte si představu, kde a v jakých podmínkách první společné dny s miminkem strávíte. Zeptejte se důkladně, co všechno je tam k dispozici, jak vypadají sociální zařízení a jaký zde panuje režim. Bylo by dobré se sejít přímo s vrchní sestrou a zeptat se na všechny podstatné věci. Je třeba mít své vlastní oblečení na miminko, nebo dostane erární? Budou k dispozici gynekologické menstruační vložky? Jak to chodí s návštěvami? Budu mít dostatek soukromí? A tak dále…

V některých porodnicích mají své vlastní pořádky, jako například tolerování dudlíků nebo pití mlíčka z lahvičky. Několika mým kamarádkám se stalo, že jim dětské sestry výslovně zakazovaly dudlíky pro miminka. Dokonce je prý vyhazovaly do odpadků se slovy, že větší hrůza snad neexistuje. Jinde zas tvrdí, že na dudání není nic zlého, ba naopak snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí u kojenců.

Stejný problém je i s krmením z lahvičky, když nastane jakýkoliv problém s kojením. Sestřičky ze staré školy ho berou jako tabu, které může porušit snad jen krkavčí matka. Moderním lahvím přizpůsobeným potřebám novorozence, díky jimž se neodstaví od prsu asi stále nevěří. Podle mého názoru by si o takových věcech měla rozhodnout jen a jen sama maminka a nikdo další by ji neměl zbytečně stresovat. Nenechte si do toho vůbec zasahovat. Jedna věc je nechat si poradit od zkušeného, druhá je nechat se manipulovat. Buďte ve střehu!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Šestinedělí, Vaš, Oddělení, Muž, Sociální zařízení, Lůžkové oddělení, Krkavčí matka