Maminka.czBatole

Vaše Adéla: Dítě s krycím jménem Závislák!

Adéla Vedralová 24.  2.  2012
Vaše Adéla: Dítě s krycím jménem Závislák!
Je úplně v pořádku, že má dítě vytvořenou jistou fixaci na svou maminku. Konec konců je to jeho nejbližší osoba, tráví s ní většinu svého času. Ale kde je hranice, kdy už je touha dětské duše po matce nezdravá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mám kamarádku Petru, která má o dost starší děti než já, dnes už je jim skoro sedm a devět. Vybavuji si, jak jsem nechápavě zírala, jak její tehdy bezmála tříletá Majda nesnesla, aby máma odběhla odemknout dolů návštěvě dveře. Marně jsme malé vysvětlovaly, že maminka za minutu přijde a o nic nejde. Jenže Majda hystericky řvala, kopala a plazila se k mámě.

"Chodí se mnou všude. Na záchod, do koupelny, musím ji brát na všechny schůzky a k babičce za žádnou cenu nechce. Jednou u ní byla přes noc a dopadlo to příšerně. V 1 ráno jsem musela přijet a odvézt ji domů," líčila Petra. Jediný čas, kdy se na ní Majda doslova nevisela, byl, když večer usnula. Zašlo to tak daleko, že Petra odvedla svou dcerku k psycholožce, protože ji nešlo umístit ani do školky.

Terapie byla dlouhá a během ní se mimo jiné přišlo na to, že Majda na mámě lpí tak nezdravě kvůli Petřině dřívější neochotě sdílet péči o dítě s blízkou rodinou. Když byla Majda ještě miminko, Petra ji neustále chovala, neexistovalo, aby usínala v postýlce, celý den ji nosila v šátku či klokance kojila do dvou let. Kočárek nepoužívala skoro vůbec. Svému tehdejšímu partnerovi dcerku vůbec nepůjčovala, protože si myslela, že o dítě nezvládne tak dobře pečovat jako ona. Své dítě měla najednou jako rukojmí. Petra se cítila sama, izolovaná a tak se do sebe uzavřela, soustředila se jen na mateřství. Dítě si tak zvyklo na perfektní symbiózu.

ČTĚTE TAKÉ: Markéta Divišová: Měla jsem jen 10 kg navíc, a cítila se krásná...

Je sice fajn, že dítě matku moc miluje, ale pokud jeho závislost začne omezovat běžný život a základní lidské potřeby rodičů, něco je špatně. Není nic špatného na tom, aby si od útlého věku zvykalo na přítomnost jiných blízkých osob a situace, kdy maminka prostě musí na nějaký čas pryč. Je dobré střídat prostředí, zkoušet sem tam hlídání, postupně prodlužovat intervaly matčiny nepřítomnosti.

Čím dříve se začne, tím lépe, dítě potom takové situace bude považovat za přirozené. Svého syna jsem takto nechávala na pár hodin s manželem a babičkami již od jeho 4 měsíců, kdy jsem chodila do školy. Dodnes nemáme s krátkodobým odloučením žádné problémy, což je dobrá průprava pro nástup do školky, kam začne chodit od září.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Petřín, Závislák, Vaš, Běžný život, Majda