Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Doma na míči – jako v tělocvičně!

Adéla Vedralová 18.  3.  2010
Jak už jsem psala minule, cvičení v těhotenství je velmi důležité. Chtěla bych se ale víc zaměřit na velmi oblíbené cviční s gymnastickým míčem, které můžete provádět skoro kdekoliv-doma ale i v práci. Cviky jsou minimálně náročné a můžete zapojit skoro všechyny skupiny svalů. A navíc se skvěle uvolníte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli si říkáte, že jsou pořizovací náklady velké, mýlíte se. Gymnastický míč si můžete pořídit cca od 200 korun. A kvůli tomu určitě nezbankrotujete. A jak správně vybrat velikost míče? Rozhodně si ho nestyďte vyzkoušet přímo v obchodě. Když si na míč sednete, úhly mezi stehenní kostí a holenní kostí musí svírat tupý úhel. Hlavní ale je, abyste se na míči cítila pohodlně, aby se vám cviky dobře dělaly. Mě ze začátku vyhovoval trošku menší míč, než bych měla správně mít. Cvičení na něm bylo o něco jednodušší, ale hůř se mi z něj zvedalo... Asi po měsíci jsem ho proto vyměnila za větší, adekvátní mé výšce. Najednou jsem pocítila, že cvičení má hned o něco lepší efekt.

I když jste v těhotenství nabrala trochu víc kil, nemusíte se bát, že by pod vámi míč mohl prasknout. Míče jsou opravdu odolné a zvládnou i 300 kilovou zátěž. Takže v klidu!

A jak vám gymnastický míč hlavně prospěje? Většina cviků na něm je založena na pohupování, které uvolňuje pánev a páteř. Uvidíte, že vašim bolavým zádům se moc uleví. Trpěla jsem nesnesitelnými bolestmi zad a můj manžel mě musel každý večer několik desítek minut masírovat. Když jsem začala s pravidelným „pojupováním“, zaradoval se, že mu tato večerní šichta z větší části odpadla.

Gymnastický míč také určitě oceníte během první doby porodní. Sezení na něm, nebo opírání se o něj horní polovinou těla vám částečně uleví od bolesti v zádech a při bolestivých kontrakcích. Podle mojí zkušenosti je hodně příjemné pohupování na míči pod teplou, nejlépe masážní sprchou. Houpavé pohyby také napomáhají správné rotaci miminka a jeho sestupu. Musím přiznat, že pro mě byl gymnastický míč během první fáze porodu opravdová spása. Kvůli kontrakcím jsem nemohla sedět ani ležet. Jediná snesitelná poloha pro mě byla právě v kleče na míči. Kéž by se na něm dalo odhopkat až na porodní sál. :-) Cvičit na míči můžete i se svým miminkem, nebo až budete shazovat přebytečná kila po porodu. Uvidíte, že vám ho občas vyfoukne i zbytek rodiny. Využití míče je totiž nekonečné!
Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, míč, Jen pro maminku, Tělo, První fáze, Vaš, Dom, Spása, Jak