Maminka.czKojenec

Vaše Adéla: Hudba miminku svědčí, ale na koncert běžte bez něj!

Adéla Vedralová 16.  9.  2010
Jste hudební fanynka? Jestli ano, je dost pravděpodobné, že vaše dítě s vámi vaši vášeň bude sdílet. Hudbu má rád téměř každý člověk. Důležité ale je, jak hlasitě a v jakém prostředí...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Díky ní máme možnost pořádně se uvolnit, nebo si naopak pekelně zařádit! Podle odborníků má u miminek dokonce pozitivní vliv na psychologický rozvoj. Je dokázáno, že dítě již v bříšku intenzivně vnímá tóny a reaguje na ně. Proto je vhodné děťátku servírovat hudební nášup dle libosti.

Hudba je pro mě hodně zásadní součást života. Od puberty jsem objížděla snad všechny tuzemské i zahraniční fesťáky a nenechala si ujít ani jeden koncert, který za to stál. Během těhotenství jsem tedy rychle sondovala, jestli si můžu dovolit návštěvu tak hlučného prostředí. Byla jsem velmi smutná, když mi doktorka oznámila, že se svého koníčku budu muset na nějakou dobu vzdát. Miminko v bříšku velmi intenzivně vnímá hlasitost a svou nespokojenost většinou dává najevo trhanými pohyby. Běžný hluk mu nevadí, ten nadměrný by mohl dokonce poškodit jeho vyvíjející se sluch. Pokud se rozhodnete přesto nějaký ten koncert navštívit, vybírejte si raději poklidnější žánry a komorní formu. Než heavy metal na stadionu bude schůdnější pop nebo nejlépe vážná hudba v menší koncertní síni.

Přiznám se bez mučení, že jsem asi v pátém měsíci navštívila velký koncert své oblíbené kapely. Jenže jsem si ho stejně vůbec neužila. Uprostřed davu jsem se necítila dobře a bála se, že mě někdo šťouchne do břicha nebo povalí na zem. I když jsem se držela dál od kotle, lidé se na mě stejně neustále naráželi a tlačili. Po necelých pěti písničkách jsem musela odejít. Cítila jsem tvrdnutí břicha, což mě hodně vyděsilo. Další dny jsem strávila v klidovém režimu v posteli. Moje nerozvážnost naštěstí neměla žádné následky. Od té doby jsem se podobným akcím záměrně vyhýbala.

V současné době mi opět nic nebrání objíždět fesťáky jako za "starých časů". Ale jestli si myslíte, že s sebou beru i svého ročního syna, mýlíte se. Nestačím se divit, když na největších hudebních festivalech potkávám maminky se sotva několika měsíčními dětmi. Copak nevědí, že jim svým chováním můžou vážně ublížit? Je pro to několik dost podstatných důvodů: velký hluk, který miminům velmi škodí a působí jim stres, dále velká koncentrace opilých lidí, nedostatečné zázemí a otřesné hygienické podmínky. Pokud vaše srdce touží po hudebním dobrodružství, vyrazte za ním raději sólo!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, hudba, koncert, Velký hluk, Mimi, Vážná hudba, Hlučné prostředí, Velká koncentrace, Vaš, NEJ