Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Jak jsem sekla s kouřením…

Adéla Vedralová 26.  2.  2011
Že je kouření nezdravé, vědí úplně všichni. Ale stejně si mnoho z nás rádo zapálí a nehodlá s tím jen tak přestat, protože nejspíš nemají dostatečně dobrý důvod. Nastávající maminky ho ale opravdu mají a svou neřest by měly okamžitě odpálkovat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nedávno oblíbenkyně bulváru, Agáta Hanychová, prohlásila, že jí doktor v těhotenství povolil několik cigaret denně, málem mě trefil šlak. Asi by se měla zamyslet nad změnou gynekologa! Následky kouření v těhotenství mohou být opravdu vážné. Pokuřování má totiž velmi nepříznivý vliv na funkci placenty. Plod tedy neprospívá, jak by měl a rodí se s nízkou porodní váhou. Také může nastat předčasný porod a řada dalších a zbytečných komplikací.

Bývala jsem velmi vášnivou kuřačkou. S touto neřestí jsem začínala v patnácti z frajeřiny a cigáro se postupem času stalo mým neodmyslitelným doplňkem. Moje spotřeba kolísala mezi 20 až 40 kousky denně. Život bez něj mi připadal neplnohodnotný a rozčilovala jsem se pokaždé, zakazoval-li mi někdo někde kouřit. Když jsem zjistila, že čekám dítě, věděla jsem, že moje vášeň musí vyhasnout. Ale jak to udělat? Ze dne na den je to velmi drastické, ale jde to. Musí! Když jsem to zvládla já…

Nejhorší bylo vidět, jak kouří všichni kolem mě. Jako bych byla na kruté dietě a jako naschvál byla pozvaná na opulentní žranici. První dny abstinence jsem zaháněla chuť žvýkačkami a čokoládou. Jenže nejhorší byl návyk sociální a manuální. V situacích, kdy jsem byla zvyklá kouřit, jsem se cítila jako nahá v trní.

Čtěte také: Jak dodržet předsevzetí?

Nakoupila jsem si tedy v lékárně lízátka bez cukru, která jsem vytáhla pokaždé, když to na mě přišlo. Měla jsem něco v ruce a ústech a tak jsem byla víc v pohodě. Vřele doporučují! Vyjdou mnohem levněji než krabička cigaret.

Po dvou týdnech se stalo něco neskutečného: cigaretový odér mi začal být odporný. Stačilo mi jen cítit kuřáka v tramvaji a chtělo se mi zvracet. Lízátka jsem tedy mohla v klidu vysadit. Bála jsem se, že se po porodu opět nechám zlákat, ale zatím se statečně držím. Přeci jen jsem ráda, že mám o jeden zlozvyk méně!

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, Jak, Kouření, Cigáro, Vaš, Kouř, Žvýkačka, Zdraví na Heureka.cz