Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Jak na vitamíny v těhotenství?

Adéla Vedralová 15.  2.  2011
Vaše Adéla: Jak na vitamíny v těhotenství?
Naše tělo dostává během těhotenství pořádně na frak - proto je potřeba zvýšit přísun některých důležitých vitamínů a minerálů. Již od začátku je tedy potřeba dodržovat správnou životosprávu a pečlivě hlídat, co jíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Budoucí maminky potřebují zejména minerální látky jako vápník, železo, hořčík, fosfor, jód a selen a z vitamínů pak kyselinu listovou, vitamín B6, vitamín B12, kyselinu askorbovou, vitamín C a vitamín E a D. Otázka zní: mám si v lékárně nakoupit tunu krabiček s hotovými vitamínovými preparáty nebo tyto prvky přijímat pouze ze stravy?

Rozumné je zkombinovat obé, pokud chcete mít opravdu jistotu. Bezhlavým pojídáním speciálních vitamínových koktejlů pro těhotné sice nic nezkazíte, ale zkusit jíst zdravě je přece o dost přirozenější. A věřte, že se vám tento nový návyk bude hodit, až budete shazovat těhotenská kila…

TIP NA VIDEO: Jaké vitamíny tedy ano a jaké ne?

Čtěte také: Jak jsem zatočila s kily navíc...

I když jsem zastánce spíš té přírodní varianty, v těhotenství jsem poctivě zobala kyselinu listovou (která je důležitá zejména proti vzniku některých vývojových vad mozku, míchy a páteře plodu a krve tvorbu) a železo (zásadní pro krve tvorbu) v tabletkách.

Pestrá strava je ale základ. Snad poprvé v životě jsem se v prvním trimestru těhotenství začala zajímat o to, co jím. Přiznávám, že do té doby jsem řešila pouze fakt, jestli mi pokrm chutná, nikoliv to, zda je plnohodnotným zdrojem živin.

M}usela jsem tedy absolvovat rychlokurs na téma, co jaké jídlo obsahuje. Moje nedostatky byly ohromující! Že by šunka od kosti nebyla tak zdravá, jak jsem si myslela? Takový Big Mac sice uspokojil moje těhotenské chutě, ale moje tělo, ve kterém rostl nový život, strádalo. Proto jsem si podobnou lahůdku dopřávala jen výjimečně. Místo hambáče nastoupila brokolice, silné vývary a snad tuny jogurtu! Ještě, že mi k hřešení zbyla čokoládka (obsahující prospěšné mako a kakao).

Není však třeba umět nazpaměť všechny vitaminové tabulky! Stačí si pamatovat několik položek:

Kyselina listová (játra, listová zelenina, kvasnice)
Vitamin C (citrusy, kiwi, brambory, brokolice, špenát)
Vitamin D (vejce, ryby, banány, vnitřnosti, avokádo)
Vitamin E (ořechy, špenát, mléko, maso)
Vitamin B12 (ryby, vejce, mléko)
Vitamin B 6 (klíčky, vepřové maso, sója, vnitřnosti)

Vápník (mléčné výrobky, ořechy, luštěniny)
Železo (vnitřnosti, maso, listová zelenina, meruňky)
Hořčík (zelenina, obiloviny, jablka, luštěniny)
Fosfor (ryby, ořechy, vejce, mléko, luštěniny)
Jód (sůl, mořské řasy, ryby)
Selen (obiloviny, vejce, chřest, cibule, plody moře)

Zelenina a mléko jsou taková jistota - obsahují totiž většinu živin! Při každém nákupu si naložte košík čerstvou zeleninou a ovocem, mléčnými výrobky, čočkou a kukuřicí, rybami, ořechy a kvalitním libovým masem. Na uzeniny a bůček raději zapomeňte! Abyste při vaření neztratila cenné látky, raději jídlo připravujte v páře, ta je nezničí!

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Výživa a stravování, Vitaminový preparát, Vít, Jak, Vaš, Vitamín