Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Jak vybrat tu správnou dětskou jídelní židličku?

Adéla Vedralová 19.  1.  2011
Vaše Adéla: Jak vybrat tu správnou dětskou jídelní židličku?
Když nastane čas, kdy je potřeba začlenit děťátko do společného stolování, měla byste pořídit dětskou židli. Na trhu je ale tolik typů, že dá docela námahu se v té změti vyznat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše maminky tuhle otázku řešit nemusely. K dostání býval jen jeden model dřevěné židle, která se dala uzpůsobit do dvou poloh. Pamatujete si na ni? Vyrostla na nich většina z nás a dědily se v celé rodině. Pokud máte tento poklad k dispozici, neváhejte a berte! I když je to zastaralý a ne moc pěkný kousek, je opravdu účelný a vychytaný. Nejsem staromilec, ale musím uznat, že na téhle židličce prostě něco je. Máme ji u babičky a stále skvěle slouží.

Prahnete-li po něčem modernějším, v první řadě si ujasněte, jak velkou částku jste ochotna na tento nový kus nábytku ukrojit z rodinného rozpočtu. Protože jak je rozmanitá nabídka, tak stejně jsou různé i ceny. Můžete tak pořídit židličku za pár stovek, ale také luxusní za 15 tisíc korun.

Na co všechno byste měla při výběru myslet? Rozhodně na to, aby židle byla nejen pěkná, ale i praktická, prostorná, stabilní a hlavně DOBŘE OMYVATELNÁ. Děti totiž kašlou na luxusní potahy (které okamžitě umažou mrkvičkou a rajčátkem) a krásný povrch poškrábou jedna dvě. Také si rozmyslete, jestli židličku budete využívat jen doma, nebo i na cesty. Dbejte také na bezpečnost. Ověřte si, zda pásy, které dítě fixuje jsou dostačující.

Když jsem stála v obchodě s dětským nábytkem, rozhodla jsem se řídit heslem: čím jeddušší, tím lepší. Jenže i ta nejobyčejnější varianta vyšla kolem 2 tisíc. Hrůza! Designové židle v ceně dobrého kočárku, které uměly i houpat a bůhvíco ještě jsem přehlédla jak širý lán. Přijde mi to úplně zbytečné. Dítě se má hlavně v klidu najíst a i sebe krásnější židlička mu to nijak neusnadní. Asi by mi vzalo zbytky nervů to neustálé hlídkování, aby se ta věc nějak nepoškodila. Polstrované židle jsem zavrhla, protože mi připadaly jako nafouknuté a předražené nic. Možná se v ní sedí o něco lépe, ale efekt je stejný jako obyčejné. Navíc, z modelů, které jsem zkoušela, se dítě dost špatně vyndavá.

Nakonec jsem dala na rady zkušených kamarádek a pořídila obyčejnou židličku v IKEA za pár stovek. Dá se dobře složit, když někam jedeme, skvěle se udržuje a je takřka nezničitelná! Opravdu nám vyhovuje a vřele doporučuji.

Vaše Adéla

Čtěte také: Zavádění příkrmů je fuška...

Témata: Zdraví, Vaš, Jak, Zdraví na Heureka.cz