Maminka.czBatole

Vaše Adéla: Jak z dětí nevychovat televizní maniaky?

Adéla Vedralová 25.  6.  2012
Vaše Adéla: Jak z dětí nevychovat televizní maniaky?
Život bez televize si už asi těžko představíme. I když existuje pár radikálů, kterým tento technický vynález (zkázy) doma chybí, dnešní uspěchaná doba televizím dost nahrává. A dětem často supluje chůvu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznejte se, že není dne, kdy by vaše dítě nevidělo aspoň jednu jedinou televizní pohádku. Všechny mámy na světě jsou za existenci televize občas dost vděčné. Nic nedokáže dítě aspoň na chvilku zabavit tak dokonale, jako rozzářená barevná obrazovka ukazující Mašinku Tomáše nebo Prasátko Pepinu. Když potřebujeme uklidit, uvařit nebo si prostě jen na pár minut v klidu vypít kafe, není nic spolehlivějšího, než zapnout červené tlačítko na ovladači. Vše má ale své stinné stránky. Když si dítě na sledování telky zvykne, máte zaděláno na problém!

Necháte-li svého drobečka tupě zírat na pohádky více než hodinu v kuse, je dost možné, že v budoucnu bude mít problémy se soustředit, bude se k televizi chtít stále vracet a zůstávat u ní déle a déle. Může se stát i to, že ztratí zájem o jiné aktivity a těžko vybojujete každou procházku nebo kreativnější hru. S tím vším nepřímo souvisí obezita, neadekvátní rozvoj kreativity a přirozené soutěživosti.

Tomu všemu můžete předejít, pokud dítěti dovolíte sledovat televizi ve velmi omezeném množství a za odměnu. Aby si uvědomilo, že právě tahle činnost je vzácná a existuje i jiná zábava. Podle odborníků bohatě stačí, když povolíte „jen“ Večerníčky (jsou krátké, vysílá se před spaním) nebo nedělní pohádku, která běží jednou za týden. Všichni ale víme, že v běžném životě je něco takového vážně složité. Je to ale jen na vás.

Vy jste rodič a tak máte situaci ve svých rukou. Když dítě uvidí, jak často vysedáváte před televizí, bude vás následovat. Bude-li sledování vyžadovat častěji, prostě schovejte na pár dní kabel. Uvidíte, že to zabere. Dbejte na to, aby vaše dítě sledovalo pouze pořady určené jeho věku, vyhněte se běžnému vysílání televizí.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, névy, Jak, Maniak, Vaš