Maminka.czPředškolák

Vaše Adéla: Je věkový rozdíl mezi partnery podstatný?

Adéla Vedralová 2.  9.  2011
Ještě před patnácti lety byl věkově nevyrovnaný pár považován za něco neobvyklého a ve společnosti vyvolával řadu otazníku a spekulací. Dnes už starší muž vedle dvacetileté krásky působí celkem normálně, není divný ani fakt, že s ní na stará kolena založí rodinu. Velký věkový rozdíl se ale na jejím chodu časem projeví…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když čtu rozhovory s postaršími slavnými tatínky (např. Karel Gott, Karel Šíp), shodují se v tom, jak si pozdní otcovství krásně užívají. S dětmi mají kamarádský vztah a čas detailně pozorovat, jak se malý človíček postupně vyvíjí. Na druhou stranu už ztratili možnost s potomkem lézt po stromech a lítat po fotbalovém hřišti. Když si to tak přeberu, starší otcové tak trochu suplují roli hodného dědečka. Nic proti, když to krásně funguje a všem to vyhovuje. Ale co nastane, když z roztomilých dítek vyrostou rozjívení puberťáci?

Na základní škole jsem měla nejlepší kamarádku Julču a její tatínek byl o 28 let starší, než její maminka. Pamatuji si, jak s námi chodil do kina, obcházel muzea a vyprávěl nám všechny ty zajímavé příběhy z historie. Jelikož uměl skvěle několik řečí, vždy nás naučil nějaká nová slovíčka z angličtiny či španělštiny. Ještě dnes si vzpomenu na různé písničky! Vždycky jsem se na návštěvu u své kámošky těšila. Julči tatínek s námi měl svatou trpělivost, čas a nadhled nad našimi blbinami, což můj plně zaměstnaný a sem tam nervní mladý taťka neměl tak často.

Problém nastal, až když jsme s Julčou nastoupily na střední školu. Ze skvělého parťáka na poznávací výlety se stal mrzutý a nevrlý důchodce, který svou dceru šíleně prudil. Neměl pochopení téměř pro nic jiného než šprtání. Vždycky, když jsem k nim přišla na návštěvu, cítila jsem napjatou atmosféru. Julčina maminka byla ze svého partnera evidentně nešťastná a vnímala ho jako břemeno. Musela se o všechno postarat sama a snášet jeho vrtochy. Člověk, kterého si před dvaceti lety brala jako zajímavého a vzdělaného elegána se změnil v protivného dědka. I když s tím tenkrát počítala, realita ji i tak překvapila.

Každý, kdo jde do takto nevyrovnaného svazku musí počítat s tím, že starší partner může náhle zemřít nebo vážně onemocnět. Všichni si určitě vzpomeneme na příběh Elišky Kaplicky, která v den narození své dcery přišla o svého manžela Jana. Jejich Johanka tak bude znát tatínka jen z fotek a maminčina vyprávění.

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, partner, Part, Blbina, Věk, Mez, Kamarádský vztah, Par, Vaš, Pár, Věkový rozdíl