Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Jsou pracující maminky opravdu takové krkavčí matky?

Adéla Vedralová 9.  8.  2011
Slovní spojení „krkavčí matka“ zní opravdu nehezky. Koho si s ním spojíte? Představuji si pod ním ženu jako vystřiženou z dvě stě let starého románu, zlou, ošklivou a necitelnou, která nemá pro svá dítka milého slova či pohlazení. V dnešní době ale toto označení může popisovat mámu, která vedle mateřství stíhá budovat kariéru nebo si zajede s kamarádkami bez dětí na prodloužený víkend do Paříže.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Znám několik žen, které se po ukončení půlroční mateřské dovolené rozhodly nenastoupit na rodičovskou. Jde o dvě právničky, manažerku a lékařku. Své pozice si tvrdě vybudovaly a jelikož v jejich oboru je každý měsíc absence znát, není divu, že nechtějí ztratit léta dřiny.

Zvlášť, když je jejich zaměstnavatel vstřícný a nechá jim velkou část pracovní agendy k domácímu zpracování. Všechny tyto mé známé za tohle rozhodnutí od své rodiny a blízkých schytaly nehezká slova. A sousedky si na ně div neukazovaly prstem. Pracovat místo rodičovské je pořád bráno tak, jako by se maminka na své dítě prostě úplně vykašlala. Převládá zkostnatělý názor: Má dítě, tak ať všeho nechá a stará se o něj.

Nikdo ale nevidí, že ženy, které si vybraly tuto cestu skoro nespí, protože pracují jen v době, když dítě večer usne. Čas na odpočinek téměř není a i když se do péče hodně zapojí manžel, mají všeho až nad hlavu. Moje kamarádka Eva je advokátka a tak si musí stále udržovat kontakt se svými klienty. Po nocích studuje soudní spisy, když jde k přelíčení, svou dvouletou dcerku nechá na pár hodin hlídat paní na hlídání.

Když se jednou za čas potkáme, vidím na ní, že by potřebovala odjet na hodně dlouhou dovolenou. Obličej má strhaný a ztrácí se před očima. Jenže sama moje lítostivá slova odvrací: „Tenhle způsob života jsem si vybrala dobrovolně, tak mě nelituj. Odpočinu si v důchodu.“ Se svou dcerou každý den absolvuje tak bohatý program, že vedle ní jsem za krkavčí matku já. To od Evy jsem se dozvěděla o různých skvělých místech, kam se dá s malými dětmi vyrazit.

Já jsem si zvolila rodičovskou dovolenou na tři roky a i když sem tam také pracuji, neumím si představit, že bych se vzdala svého večerního a odpoledního odpočinku, kdy Edík usíná. Takže dámy, v mých očích nejste žádné krkavčí matky, ale hrdinky!

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, Vaš, Máť, Pracující, TAK, Krk