Maminka.czPorod

Vaše Adéla: Kolik vrstev obléct miminku?

Adéla Vedralová 2.  11.  2010
Oblékání miminek je tak trochu věda. Než si člověk vchytá, kolik vrstev oblékat na doma a kolik na ven (zvlášť když se poslední dobou mění počasí ze dne na den až od deset stupňů), chce to trpělivost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jelikož čerstvá miminka nedokážou držet stabilní tělesnou teplotu, podléhají svému okolnímu prostředí. Můžou velmi rychle „vychladnout“ nebo napok hicovat. Jak jste už určitě slyšela, přílišné přehřívání velmi škodí, dokonce může přispět ke strašidelnému syndromu náhlého úmrtí kojenců. Existuje tedy nějaký zaručený návod, podle kterého se pozná, že je dítěti tak akorát?

Když jsme si přinesli syna domů z porodnice, připadalo mi, že navzdory všem praktickým radám od maminky, babičky, tchyně a kamarádek ve všem pěkně lítám! Ale věřím, že nejsem výjimka, známe to asi všechny. Jedna z věcí, která mi fakt nešla, bylo právě přiměřené oblékání mimi. Měla jsem pořád pocit, že mu musí být zima a tak jsem ho přikrývala několika dekami a když jsme se chystali ven, sousedi nás pokládali za nějakou podivnou polárnickou expedici. Jen pro doplnění – byl začátek září!

Dopadlo to většinou tak, že syn byl za chvíli spalvený jako na sahaře a já ho musela celého převlíkat, aby ho mokré oblečení nestudilo... Takže z procházky nebylo nic! Ani nevím, proč jsem to tak přeháněla. Asi jsem si prostě myslela, že když je člověku horko, je to lepší, než když se klepe zimou. Opak je pravdou. Navíc jsem sama dost zchoulostivělá a doma běžně chodím ve svetru a pletených ponožkách a někdy jsem celé rodině pro smích. Moje představy o ideální tělesné teplotě jsou tedy značně zkreslené.

Po nějakém čase experimentování jsem začala dítě prostě oblékat podle sebe. Dala jsem mu tolik vrstev oblečení, kolik jsem si vzala já sama, navíc mělo jen body a deku. A když jsme šli ven, přihodila jsem dvě tenčí vrstvy nebo teplejší kombinézku. Do kočárku jsem podle počasí přidávala fusak a teplejší deku. Správnou teplotu dítěte jsem kontrolovala tak, že jsem vždy sáhla na nos a za krk. Je to skvělá pomůcka, vřele doporučuji! Pokud je nosík studený, je jasné, že bude potřeba mimi trochu přiobléci. Mylně jsem si myslela, že se to pozná podle studených ručiček. Ty totiž můžou být studenější, i když je dítě ok. Za krčkem zase snadno odhalíte, jestli se nepotí. Pokud se chystáte ven, nikdy nezapomínejte na čepičku, ta je velmi důležitá.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Praktické rady, Kojenec, Úmrtí kojenců, Vaš, Přiměřené oblékání, Mimi