Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Kondice nade vše

Adéla Vedralová 15.  3.  2010
Určitě jste slyšely o různých cvičících programech pro těhotné ženy. V dnešní době je nabídka tak pestrá, že záleží opravdu jen na vás, jaký styl vám vyhovuje. Nejoblíbenější je asi plavání, gravidjoga, pilates pro těhotné nebo speciální sestavy cviků na gymnastickém míči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé porodnice dokonce nabízejí své speciální programy, kde vaše tělo dobře připraví na porod. Právě takový jsem sama absolvovala a rozhodně nelituji.

Ptáte se, jestli cviční náhodou nemůže nějak vadit miminku? Pokud těhotenství probíhá normálně a váš gynekolog nedoporučí se cvičení a fyzické námaze vyarovat, nic nebrání tomu, abyste do toho šla po hlavě.

Udržování fyzické kondice v těhotenství je hodně důležité, protože se díky němu nejen budete cítit o moc lépe, ale také se naučíte své tělo mnohem lépe ovládat i v posledním trimestru. Možná vám to přijde přehnané, ale přiznám se, že v poslední fázi mého těhotentví jsem měla co dělat, když jsem chtěla pouze vstát z postele nebo „vyběhnout“ pár schodů. Když naroste bříško, mrštnost je prostě ta tam. Tenkrát jsem si vyčítala, že jsem s cvičním začala poměrně pozdě – na začátku osmého měsíce. Moje svaly do té doby téměř zmizely a když jsem se pak pokoušela o posilovací cviky na podložce, šlo to nějak ztuha. Jenže lepší začít pozdě, než vůbec! A při porodu jsem veškeré úsilí zúročila. Když totiž ležíte na porodním sále, sama se divíte, kde se ve vás bere tolik síly. A věřte, že během tlačení je jí potřeba dost.

Vůbec se nemusíte bát, že byste se při cvičení potila. Většinou jde o pomalé pohyby, takže si během něj dokonce i odpočinete. Možná také oceníte, že se v tělocvičně poznáte s jinými těhulkami, které řeší to samé co vy. Pro mě to byl rozhodně přínos, protože jsem kolem sebe nikoho v očekávání neměla, takže jsem na cvičení našla pár spřízněných duší.

Po celou dobu těhotenství byste měla cvičit tak, abyste posilovala hlavně ty svalové skupiny, které budete potřebovat v těhotenství i při porodu. To znamená svaly pánevního dna, pružnost kyčlí, zádové svaly, nohy, ale také břišní svaly. Je velmi důležité, abyste cvičila cviky, které jsou vhodné v dané době těhotenství. A právě toto zaručují specializované kurzy. Cvičte tedy raději pod dohledem zkušené cvičitelky! A zapamatujte si hlavně heslo: je nutné poslouchat své tělo. Když cítíte, že se vám daný cvik dělá špatně, nebo už nemůžete, hned si odpočiňte a cvik vynechte. Nemá cenu se přemáhat.

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, kondice, Vaš

Video