Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Kosmetika pro miminko

Adéla Vedralová 5.  11.  2010
Kosmetiku řeší snad každá žena. Máme ji prostě rády! Ale když jde o kosmetiku pro malé miminko, měly bychom při jejím vybírání o něco podrobněji číst seznam ingrediencí. I když je většina prodávaných produktů opatřena velkými cedulemi „dermatologicky testováno“ nebo „doporučováno pediatry“, může se velmi snadno stát, že ve výběru první kosmetiky šlápnete vedle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V posledních letech je čím dál častější, že miminka na kosmetiku nereagují dobře. Můžou se objevit vyrážky, zarudnutí, šupinky, nepříjemné svědění či pálení. Pokud své dítě chcete těchto příznaků ušetřit, měla byste krémy a mýdla vybírat velmi obezřetně.

Co děťátkům tak vadí? Jejich velmi citlivou a jemnou pokožku nejčastěji dráždí všechny ty přidané ingredience, jako parfém, esenciální oleje, parabeny a silikony, konzervanty nebo barviva. A ne každá dětská kosmetika je od těchto látek oproštěna. Proto vybírejte podle hesla: méně je více. Někdy jsou to právě nejobyčejnější věci, které fungují nejlépe. Jako třeba modrá indulona nebo olivový olej.

Lámete si hlavu s tím, jaké přípravky budete po narození miminka potřebovat? Pro začátek postačí pár kousků: mýdlo, které nevysušuje, tělové mléko či olejíček, krém proti opruzeninám a krém na obličej do chladného počasí bez obsahu vody. Šampon nebo pěnu do koupele využijete až později.

Nákupy klidně odložte na dobu, až se vrátíte z porodnice. Je totiž úplně zbytečné nakupovat kosmetiku ještě před tím, než budte vědět, jakou má dítě kůži. V porodnici vám pediatři řeknou, zda trpí kožními vadami nebo je v naprostém pořádku. Také tam obdržíte tašky plné různých vzorků od většiny značek na našem trhu. Boj o nového zákazníka je tady opravdu tvrdý.Vyzkoušejte je a uvidíte, který výrobek miminku vyhovuje nejvíc. Vyvarujete se tak zbytečným investicím.

Já jsem například ještě před porodem koupila docela drahý krém na opruzeniny, který byl podle všech časopisů ten nej nej nej. Jenže když jsem s ním synovi namazala prdelku, udělaly se mu ošlivé pupínky. Vytáhla jsem tedy na pomoc balík vzorků z porodnice a systémem pokusů a omylů jsem odhalila mast, co vyhovovala nejvíc. Nebyl to ten nejdražší, ale naopak nejlevnější!

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Kosmetika, Dětská kosmetika, Mimi, Kos, Koš, Krém na opruzeniny, Chladné počasí, Vaš, Dětská kosmetika na Heureka.cz