Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Koupání - vanička nebo kyblíček?

Adéla Vedralová 24.  12.  2010
Ještě před pár lety by nikoho nenapadlo miminko koupat v něčem jiném než v tradiční plastové vaničce. Dnes máme na výběr!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můžeme si zvolit mezi již zmíněnou klasikou a takzvaným koupacím kyblíčkem. Nejste-li ještě úplně rozhodnutá, v čem se bude vaše mimi cachtat, předám vám nějaké ty zkušenosti. Vyzkoušela jsem totiž oboje.

Přiznám se, že téměř do porodu jsem o koupacím kyblíčku neslyšela, i když je tak provařený. Pověděla mi o něm jedna maminka z lekcí těhotenského cvičení, které jsem navštěvovala. Tvrdila, jak je z kyblíku unesená. Mě na první dojem spíš vyděsila, znělo mi to nějak podezřele. Přece nebudu své dítě strkat do kýblu!

Jelikož jsem měla doma dávno připravenou vaničku s lehátkem, nějak mě nenapadlo pořizovat něco dalšího. Svého syna jsem proto od začátku koupala standardně. Očistný rituál ale nebyl pro mého synka žádný med. I když jsem dodržovala všechny předepsané postupy (jako teplotu a množství vody, dobře vytopenou místnost), nějak se mu to nelíbilo a pokaždé se po chviličce ve vodě rozbrečel. Koupání se tak stalo takovým malým traumatem celé rodiny. Před celou akcí jsem se miminku provinile omlouvala, že ho zase trochu potrápím.

Asi po měsíci mi zavolala kamarádka, které už miminko trošku odrostlo a ptala se mě, jestli nechci půjčit ten "převratný" kyblíček. Souhlasila jsem! Třeba v něm bude syn při koupání o něco spokojenější. Nakonec se tak stalo. Dítě je totiž v kyblíčku ponořené až po krk, navíc ve své přirozené poloze, takže mu není zima a cítí se příjemně. Eda od té doby při koupání ani jednou nezaplakal a vodu si zamiloval. Kyblík je také praktický na cesty. Není tak rozměrný jako vanička a proto se vám vejde všude.

Když své testování sečtu a podtrhnu, příště si pořídím rovnou kyblík a na vaničku přejdu tak po 9 měsících, kdy je dítě schopné samo sedět. Jeho nároky na prostor a zábavu se v tu dobu radikálně změní a tak je pro ně pohodovější sedět ve vaničce a hrát si s vodními hračkami, což by v kyblíku moc nešlo. Pro čerstvé miminko ho ale všem vřele doporučuji!

Je ale nutné vychytat si správné držení dítěte při koupání v kyblíku, které se naučíte z přesného popisu, který bývá přibalen k výrobku. Mě trochu trvalo, než jsem si to osahala, ale žádná věda to fakt není! Pořád jsem se bála, že mi syn vyklouzne. Pokud se pro něj rozhodnete, vyberte si spíš průhledný, ve kterém dobře uvidíte, jak se miminko polohuje.

Vaše Adéla

Čtěte také: Je přebalovací pult nutností?

Témata: Zdraví, Koupání, Van, Vaš, Vanička, Zdraví na Heureka.cz