Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Kruté nevolnosti

Adéla Vedralová 15.  3.  2010
Cítíte se jako novopečená těhulka úžasně, jen ty nevolnosti byste si raději odpustila? Věřte, že v tom nejste zdaleka sama. Stejnými potížemi totiž trpí dvě třetiny těhotných žen. A nevyhly se ani mně. Celý první trimestr jsem měla vedle postele postaveného svého věrného sluhu – kýbl...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čím to je, že se vám zvedá žaludek, jen když cítíte, jak se z kuchyně line vůně vepřového? Hlavním viníkem nepříjemných stavů je zvýšená hladina hormonu HCG v krvi, která na vás má nejsilnější vliv kolem desátého týdne těhotenství. Hned potom by její hladina měla opět klesnout a pocity na zvracení jsou ty tam. Pokud jste ještě nepřišla na to, jak nad tím vším aspoň trochu vyzrát,poradím vám, co by mohlo pomoci. Na vlastní kůži jsem totiž vyzkoušela leccos.
.
Předně - nezapomeňte na pravidelný pitný režim, protože pokud zvracíte, hrozí vám dehydratace. Je proto nezbytné tělu dopřávat pravidelnou vláhu. Určitě už sama víte, jaké nápoje vám sednou a které ne. Mně nejvíc vadily sladké sycené limonády, nejenže mi z nich nebylo nejlépe, ale navíc mě z nich pěkně pálila žáha. Naopak mi pomáhaly neslazené odvary z máty a heřmánku nebo vlažný zeleninový vývar. Sice to nebylo žádné pochutnání, ale zabralo to.

Také jezte po malých porcích a co nejčastěji, protože při náznaku hladu se vám může udělat náhle nevolno. Pokud tělo nemá co potřebuje, dá vám to nepokrytě najevo. Začněte tedy hned ráno. Připravte si k posteli mini snídani, abyste ji měla po ruce ještě před tím, než vstanete. Sice to zní zvláštně, ale opravdu to funguje! Stačí jen jedno nebo dvě sousta a bude vám o moc lépe. Jídlo totiž naředí během nočního odpočinku nastřádanbé žaludeční šťávy, které se po ránu bouří. Ale vybírejte spíš lehce stravitelné potraviny, které nedráždí žaludek – hlavně ne nic kyselého! Kousek suchého rohlíku nebo koláčku postačí.

Hlavně nikam nespěchejte. Po snídani si ještě chvilku poležte a relaxujte. Postupně se protáhněte, zhluboka dýchejte a dbejte na to, aby vaše pohyby nebyly prudké. Jednou se mi stalo, že jsem vyskočila z postele jako střela. Nejen, že se mi udělalo zle od žaludku, jako obvykle, ale navíc se mi zamotala hlava a nebýt manžela, který mě podepřel, rozplácla bych se na zemi.

Zkušenější kamarádka mi také poradila, že si mám, když to na mě přijde přičichnout ke kávovým zrnkům nebo k citronu. Káva mi popravdě moc nepomohla,spíš naopak, ale citron mě zachránil dokonce několikrát. Zkusit se má opravdu všechno!

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, nevolnosti, Nepříjemný stav, Hlavní viník, Vaš, Nevolnost