Maminka.czDěti a mateřství

Vaše Adéla: Kultura je super, ale co na ni říkají děti?

Adéla Vedralová 30.  6.  2011
Vaše Adéla: Kultura je super, ale co na ni říkají děti?
Sama se na to pamatuji velmi živě. Zatímco jsem toužila jít na tobogán nebo na zmrzku, rodiče se mě o víkendech snažili kulturně vzdělávat. Všechny ty výstavy, opery a prohlídky muzeí jsem opravdu protrpěla…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To už jsem byla v předškolním věku a teoreticky z toho všeho mohla něco nasát. Jenže si pamatuji jen velkou prudu. Většinou to dopadlo tak, že jsem byla protivná, neustále jsem se dotazovala, kdy už to skončí a z protestu inzerovala čůrání každých 15 minut.

Nejhorší bylo, když jsem musela někde delší dobu sedět a být zticha… Co teprve ti nejmenší, ve věku od roku do 3 let? Má cenu s nimi podstupovat všechny ty kulturní zážitky? Záleží hlavně na tom, jakou akci vyberete a jak dlouho s ní svého potomka potrápíte.

Není to tak dávno, co mě kamarád, zapálený divadelník, lákal na dětské představení, že prý na něj můžou děti neomezeného věku. Přiznám se, že jsem o tom velmi uvažovala a nakonec s díky odmítla.

Představa, že by můj velmi čilý syn vydržel sedět na jednom místě déle než pár minut a sledoval dění v divadélku mi přišla jako sci-fi. Možná za rok…

Tím nechci tvrdit, že na podobnou akci nemá smysl chodit vůbec! Vše je velmi individuální a některé děti na představení vydrží. Je na vás, jak situaci odhadnete. Volte ale taková, která jsou úměrná věku dítěte, a délka nepřesahuje cca 20 minut. Pokud jde zrovna o divadlo, čím bude interaktivnější, tím lépe. V kategorii 1 až 5 let nejlépe funguje staré dobré loutkové divadlo.

Hudba je pro děti méně "náročná" než divadlo. Přirozeně se jim líbí a už od raného věku se na ni snaží přirozeně tancovat Proto je nerozum malé dítě tahat na houslové koncerty, kde se musí sedět. Přijatelnější variantou jsou hudební představení pro děti či nějaký babyfriendly hudební festival, kde si můžou dosyta zadovádět. Sami si určí, jak dlouho je kulturní zábava bude bavit, a všichni budete spokojeni.

Můj téměř dvouletý syn má za sebou docela čerstvou zkušenost z vernisáže kolektivní výstavy současných malířů. Sice jsem nebyla na akci osobně, ale podle slov mého otce - hrdého dědečka - dostal Eda velmi jemně řečeno šílený amok… Že by v něm ta krása kolem vyvolala nějakou záhadnou emoci? Na takové sešlosti má ještě pár let čas. Zatím ho čeká jen jízda mašinkou, nějaký ten hudební fesťák, zoo a vodní radovánky!

Vaše Adéla

Témata: Děti, kultura, Kůl, Rika, Vaš, Vodní radovánky, Super, Sup