Maminka.czPorod

Vaše Adéla: Mám platit doktorovi za porod?

Adéla Vedralová 13.  10.  2010
Vaše Adéla: Mám platit doktorovi za porod?
Mnozí z nás si ještě možná pamatují, jak to fungovalo v socialistickém zdravotnictví: za běžný lékařský výkon se slušelo šoupnout doktorovi pod rukou obálku, aby svou práci ráčil odvést jak se patří.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z vyprávění znám desítky takových historek. Myslela jsem si, že takové doby jsou naštěstí pryč a finanční úplatky s několika nulami berou jen někteří zakžení jedinci. Přiznávám, jednou jsem paní doktorce z vděčnosti přinesla kytku a sestřičce čokoládu. A tím to končí!

O to víc jsem byla šokovaná, že jsem ve svém okolí asi jediná, kdo porodníkovi za porod nezaplatil ani korunu. Proč? Ani ve snu by mě to nenapadlo! Platím si přece zdravotní pojištění a pokud vím, porod je jím plně hrazen. Je pravda, že jsem netrvala na tom, aby mě rodila přímo moje skvělá gynekoložka. Ale zato jsem si vybrala nejrenomovanější porodnici v naší zemi.

Proto jsem automaticky počítala s tím, že na takovém špičkovém pracovišti žádné neschopné doktory nezaměstnávají (což se mi samozřejmně nakonec potvrdilo). Odrodil mě šikovný pan doktor, který se o mě postaral skvěle a nemůžu si stěžovat vůbec na nic. Choval se až nadstandardně! Dokonce za mnou zašel druhý den na pokoj, aby se ujistil, že se mě a mému synovi daří dobře. To vše zcela zdarma!

Už na oddělení šestinedělí jsem u snídaně vyslechla hovor několika novopečených maminek, které si navzájem porovnávaly, kolik za porod zaplatily.

Nestačila jsem se divit! Jedna mluvila o 15, druhá o 20 a třetí dokonce o nekřesťanských 28 tisícliích. Jen pro zajímavost doplním, že poslední dvě zmiňované odrodil stejný pán... Zajímalo mě, jestli si lékař sám řekl o peníze, nebo to byla jejich vlastní iniciativa. Všechny svorně potvrdily, že šlo o první variantu. Co měl tento servis zahrnovat? Jen to, že pan doktor dorazí k porodu ve finální fázi, i kdyby byl zrovna na dovolené na Kanárech. „Nechtěla jsem riskovat, že se něco stane, tak jsem si od známé nechala doporučit doktora, který rodil jí. Měla komplikovaný porod a říkala, že byl dobrý. Tak jsem se s ním spojila a on navrhnul částku. Na můj vkus to bylo dost peněz, ale když chceš to nejlepší, musíš zaplatit, tak to prostě chodí,“ zdůvodnila mi drobná blondýnka. I přesto jsem jen koulela očima. Zajímalo by mě, zda se tyto nemalé sumy objeví v daňových přiznání pánů doktorů.

Když se pro zajímavost zeptám známých které rodily nedávno, drtivá většina z nich bez mrknutí oka vychrlí částku, kterou za narození potomka utratily. Možná jsem jediná na světě, kdo si myslí, že jde o zbytečný výdaj, protože platit někomu za to, že dělá svou práci... A co si o tom myslíte vy?

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Doktor, Vaš, Komplikovaný porod, Plat, Pór, Zbytečný výdaj