Maminka.czDěti a mateřství

Vaše Adéla: Ne vždy se vyplácí kupovat dětské zboží v sekáči!

Adéla Vedralová 21.  7.  2011
Kde kdo říká, že kupovat dětem úplně nové věci je čistě jen vyhazování peněz a zbytečný luxus. V hodně případech je to určitě pravda, ale je třeba se vždy, když něco pořizujete zamyslet, zda se tím skutečně ušetří...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začněme třeba větší investicí, jako je kočárek a autosedačka. V tomto případě bych vřele doporučila, abyste si koupi ojetého modelu dobře rozmyslela, protože jsou bohužel pryč časy, kdy maminky odvozily v jednom kočárku několik sourozenců po sobě a pak ho ještě poskytla kamarádce k dalšímu užití, například na chatu.

Doba, kdy jsou současná vozítka v plné síle se bohužel zkrátila na rané dětství jednoho jediného dítěte. Z vlastní zkušenosti vím, že to platí i pro dražší a rádoby kvalitnější typy. Můj krásný Quinny Buzz s příslušenstvím byl po roce ježdění po městském terénu téměř na odpis. Sice jsem ho za zlomek původní ceny prodala dál, ale neměla jsem z tohoto obchodu moc čisté svědomí. Já sama bych si takovou kraksnu nekoupila... Kočárek je zrovna věc, kterou se svým dítětem budete užívat každý den a tak by měl být opravdu v dobré a spolehlivé kondici.

U autosedaček je to o něco růžovější. Výrobci sice nedoporučují, aby se dědily, ale ještě jsem neviděla, aby byla nějaká sedačka po jednom dítěti nevyhovující. Po druhém bych ji už raději nebrala. Děti v nich přeci jen sedí a utrpět může možná tak potah (který se dá vyprat nebo zcela vyměnit) od drobků a pití za jízdy. Pokud si budete pořizovat autosedačku po někom, určitě volte jen ty nejkvalitnější značky na trhu jako například Maxi Cosi, Chico nebo Britax, které mají skvělé bezpečnostní testy. Předpokládá se, že by tedy měly něco vydržet.

U oblečení a obuvi je to jen na vás a vašem vkusu. Ale jak jistě víte, botičky by se měly kupovat vždy úplně nové, aby se přizpůsobily vyvíjející se malé nožičce. Hadříčky na miminka do jednoho roku je opravdu skoro zbytečné nakupovat fungl nové, protože se tolik neobnosí, užívá se jen měsíc nebo dva a dokonce po dvou dětech (pokud jde o kvalitní materiál) vypadá stále hezky. Jenže když dítě začne běhat a hrát si venku, oblečení dostává zabrat. Častěji se špiní, odírá a pere, proto jeho vzhled a často tvar ztrácí na hodnotě. Dostávala jsem na syna nějaké oblečení od kamarádky po jejích klucích a většina z toho byla už nenositelná.

Děti od 18 měsíců už tak skokově nerostou a tak už můžete do oblečení zainvestovat, protože ho unosí mnohem déle. Minulý rok jsem svému tehdy ročnímu Edíkovi koupila trička, svetry a mikiny, které nosí ještě dnes. S kalhotami je to horší, ty musíme obměňovat cca každého půl roku, protože jsou krátké.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Zboží, Dětské zboží, Britax, Vaš, Čisté svědomí, Buzz, Maxi Cosi, Sekáč, Quinn, Bezpečnostní test