Maminka.czRodina

Vaše Adéla: Opravdu musíte žít ve sterilní domácnosti?

Adéla Vedralová 22.  11.  2010
Vaše Adéla: Opravdu musíte žít ve sterilní domácnosti?
Když má do rodiny přibýt nový člen, je kolem této krásné události obvykle rušno. Nakupuje se, stlouká nábytek, přestavuje se byt... Ale také se ve velkém gruntuje. Každá nastávající maminka se snaží, aby miminko přišlo do čisťoučkého a voňavého prostředí, což je naprosto v pořádku. Je ale nutné zlikvidovat všechny mikroorganismy v bytě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevím jak vy, ale já jsem byla hlavně na konci těhotenství čistotou dětských věciček naprosto posedlá. Prala jsem všechno! Potahy gauče, auto sedačky, kočárku... Také mi nestačilo, že čistící prostředek podle letáku zničí jen 99,9 % bakterií. Lítala jsem po bytě s hadrem a žehlila. Pořád dokola.

Když přišla nějaká návštěva a chtěla vidět mimi výbavičku, výrazně jsem je žádala, aby se ničeho nedotýkala. Co kdyby náhodou z jejich ruky přeběhla nějaká potvůrka. Trochu přehnané, že? Divím se, že jsem si nenakoupila respirační roušky, abych na syna náhodou něco neprskla...

Čtěte také: Potřebujeme opravdu dokonalý pořádek?

Nic se nemá přehánět, ale... Je jasné, že čerstvá miminka jsou velmi citlivá na veškerou infekci. Nemají ještě vybudovanou imunitu a proto byste měla být opatrná, hlavně v období šestinedělí. Nejbližší prostředí, ve kterém se děťátko nachází (postýlka, lehátko, kočárek, koupelna..) by mělo být co nejčistší. Ale neznamená to, že nutně musíte všechno důkladně vydezinfikovat lihem. Stačí, když budete po určitou dobu dodržovat hygienická pravidla. Když například děťátko pochováte, nemusíte se převlékat do čistého trička, ale postačí, když si přes sebe hodíte čistou plenu nebo deku.

Během prvních šesti týdnů po porodu se také snažte omezit delší pobyty mezi lidmi (kde může dítě snadno chytnout kde co). Pečlivě vyvařujte dudlíky, lahvičky či kloboučky na prsní bradavky - prostě všechno, co miminko strká do pusinky. Šestinedělím, kdy si mimi zvyká na všechno nové, to ale nekončí. Zvýšená hygienická opatření byste měla dodržovat nejméně první půlrok po narození vašeho broučka.

Kromě předmětů, které dítě olizuje je potřeba převařovat kojeneckou vodu (pokud nekojíte a dítě krmíte umělým mlékem) a žehlit všechno dětské oblečení. Ne, že by mimi potřebovalo mít skvěle vypadající garderobu, ale je žehlí se zejména kvůli zničení všech nežádoucích bakterií, které na něm při nošení ulpí. Má-li dítě nějaké oblíbené hračky, také je minimálně jednou za týden omyjte nebo vyperte.

Jinak své obydlí uklízejte jako obvykle. Trocha přirozené "špíny" totiž miminku prospěje. Pomáhá mu vytvářet si právě tu důležitou imunitu. Kdyby žilo pod sterilním poklopem, mohla by ho v budoucnu skolit i obyčejná podzimní procházka nebo návštěva nákupního centra. Všeho s mírou!

Vaše Adéla

Čtěte také: Potřebujeme opravdu dokonalý pořádek?

Témata: Rodina, Domácnost, Potvůrka, Stěr, Čisticí prostředek, Dom, Vaš