Maminka.czKojenec

Vaše Adéla: Šokující a úsměvné dětské hlášky bez servítek

Adéla Vedralová 29.  1.  2012
Když dítě vypustí z úst nějakou tu perlu, pro dospělé to bývá téměř památný výrok hodný zápisu do rodinné kroniky. Dalo by se říct: "Jó, to bylo tenkrát, jak Maruška řekla sousedovi, že smrdí jako tchoř." Trefná nebo vtipná věta, již vypustí mrně, prostě zaručeně nezklame!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Právě včera jsem byla na návštěvě u známých a jejich čtyřletý synek Luky mi najednou povídá: "Teto, proč máš tak velký prsa? Maminka by si je možná potřebovala půjčit…" A dál si mě zkoumavě prohlížel. Rozhodně tím nemyslel nic zlého. Prostě mu asi přišlo divné, že jeho maminka má o poznání menší poprsí než já a upřímně ji politoval. My dospělí jsme se díky této jediné zmínce měli celý večer čemu smát.

Velmi mi utkvěla v hlavě odzbrojující upřímnost malé holčičky v tramvaji, která seděla mamince na klíně a rozhlížela se kolem. Najednou zavolala na pěstěnou korpulentní šedesátnici: "My vás pustíme sednout, vy jste přeci stará. A taky čekáte miminko!" Statečná paní jen zbledla, ale byla natolik soudná, že dítěti jen poděkovala a zaujala nabízenou židli. Za tu bezelstnou ochotu malé princezny se přece nadalo rozčílit. Já ale měla co dělat, abych se nesmála nahlas. Díky za huňatou šálu, do které jsem svůj škleb mohla schovat.

Když mi bylo asi patnáct, byla jsem s kamarádkami u rybníka a přidal se k nám asi pětiletý klučík. Hrály jsme s ním pexeso, karty a vyhazovaly ho do vody. Vše bylo skvělé, ale jen do chvíle, kdy se mojí kamarádky Káči s kamenným obličejem zeptal: "Proč máš tak ošklivej obličej?" Káča měla i tak sebevědomí na bodě mrazu a právě procházela nejhorší etapou výsevu akné. Klučina ji svým výrokem moc nepobavil, ale dodnes si na tu situaci s úsměvem vzpomeneme u sklenky vína.

ČTĚTE TAKÉ: Lucka Vondráčková: měsíc po porodu na své váze a nové fotky!

Také je někdy zvláštní, jak děti vnímají určité situace. Když jsem byla malá, asi tak pětiletá, ptali se mě ve školce, co dělá maminka a tatínek. Prý jsem odpověděla, že tatínek nedělá nic, jen sedí, čte si a kouří dýmku. Občas odjede na týden na výlet a nám je smutno. A o mamince jsem tvrdila, že asi hraje v divadle. Realita byla však taková: otec dokončoval doktorát a současně pracoval ve výzkumném ústavu. To by vysvětlovalo to čtení a časté odjezdy na služební cesty. A moje matka zas pracovala v jeslích a ve volných chvílích vyráběla loutky. Jak prosté! Jsem velmi zvědavá, co o mně jednou poví moje dítě!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, šok, Klučík, Servítek, Vaš, Čtyřletý syn, Hlas, Velký prs, Úsměv