Maminka.czNovorozenec

Vaše Adéla: Společenská premiéra pro vaše mimi

Adéla Vedralová 5.  9.  2010
Všechny se asi shodneme na tom, že doba těhotenství a následujících pár měsíců po porodu není zrovna rušno, co se týče společenských událostí. Spíš se držíme doma a relaxujeme nebo se věnujeme maminkovským povinnostem. I když je den strávený jen s miminkem nádherný, je normální, že cítíme potřebu si vyrazit zas mezi lidi, tentokrát v doprovodu vaší ratolesti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy nastane ten správný okamžik? To je čistě na vás! Ale myslete na to, že vyrazit si mezi početnější skupinu lidí nově ve dvou, bývá z počátku trochu náročné. Takže si sama podle sebe stanovte, kdy jste na takový nápor připravená a nenechte se svým okolím do ničeho natlačit.

Také byste neměla "trajdat" po grilovačkách ještě v šestinedělí. Děťátko je v tomto období hodně citlivé a náchylné na sebemenší infekci a teprve si na své nové prostředí zvyká. Zástupy zvědavých prskajících přátel či rodinných příslušníků by mu mohlo ublížit. Zjistěte si dopředu, jak bude vypadat prostředí, kde se sešlost koná, abyste nebyla nepříjemně překvapená, že jde o zakouřenou špeluňku.

Docela podstatná věc je zvolit správné načasování konání akce. Miminko má svůj biorytmus, proto je dobré navštívit akci v době, kdy je vyspinkané a v klidu. Nemá cenu se někam harcovat s přetaženým a hladovým dítětem, které nezajímá ani tak tetička ze třetího kolene, nýbrž jeho potřeby. Počítejte s tím, že svou nespokojenost dá patřičně najevo. Vy budete ve velkém stresu a party si stejně neužijete. Pokud budete připravená na vše, nedopadnete tak mizerně jako já!

Dodnes s hrůzou vzpomínám, jak jsem prožila první „mejdan“ se svým synem. Necelé dva měsíce po porodu jsme byli pozvaní na třetí narozeniny dcerušky mé kamarádky Helči. Výborná příležitost, říkala jsem si. Bude tam spousta maminek s dětmi, prostě pohodička. Jenže jsem se spletla.

Osla}va začínala ve tři odpoledne, přesně v době kdy měl malý obvykle půlnoc. Usnul mi v autosedačce, ale když jsme přišli na místo, šílený jekot, který se ozýval z dětského pokojíku, jej okamžitě probudil. Helča a spol. se na mě a mé rozespalé (a vyděšené) dítě sesypaly jako vosy na bonbón, což bylo stresující nejen pro mě, ale hlavně pro moje mimi. Do toho všeho se k nám trousily delegace zvědavých dětí, které se přišly podívat na živou panenku a měla jsem co dělat, aby Edíčkovi nevydloubly oko nebo ho nepolili dětským šampaňským. Výsledný dojem z akce: Eda většinu pobytu na dětské party řval jako o život a já byla doslova na prášky. Tenkrát jsem si řekla, že mi tahle zkušenost na nějakou dobu stačí a začala se podobným návštěvám vyhýbat obloukem. Až později mi došlo, že stačí jen dobře organizovat.

Abyste se ušetřila takové stresující zkušenosti, raději si svou premiéru prožijte v blízkém rodinném kruhu, kde se vám vaše okolí bude moci trochu přizpůsobit. Tam si vychytáte vše potřebné a příště vás určitě jen tak něco nezaskočí!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Premiéra, Harcov, Mimi, Grilovačka, Helča, Podstatná věc, Vaš