Maminka.czŠkolák

Vaše Adéla: Volnost, nebo přísná výchova?

Adéla Vedralová 27.  2.  2012
Na výchovu dětí existuje řada názorů laických i odborných. Většinou ale jde o dva zcela odlišné přístupy. Jedna skupina rodičů preferuje naprostou otevřenost a volnost pro dítě a tolerují i dost výstřední projevy. Druzí zas toto považují za naprostý nesmysl. Co je pro děti to nejlepší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Popravdě řečeno, v našich zeměpisných šířkách stále o nějaké to procento převažují rodiče, jež svým potomkům jasně vymezují, co je povoleno a co ne. A ti liberálnější jsou považováni tak trochu za "magory". Na dětském hřišti potkávám maminku Annu se dvěma malými dětmi, která jim dovolí naprosto vše, dokud neteče krev…

Uvolněné chování jejích ratolestí budí pozornost okolí tak silně, že se občas vyskytnou i pobouřené hlasité komentáře. Sympatická maminka sedí na lavičce, stále se usmívá a na všechny požadavky a dotazy dětí trpělivě a klidně odpovídá. Kolikrát si říkám: jak to dělá, že je tak v klidu? Já bych ty spratky asi neustála. Ale ruku na srdce, klid v duši té ženě velmi závidím.

Nedávno jsme si spolu krátce povídaly a mezi řečí mi Anna řekla: "S dětma je to těžké, ale nechci, aby z nich vyrostli zaprděnci, kteří se bojí dát najevo svůj názor. Ať zkusí všechno, na co mají chuť, v dospělosti si to nebudou tak užívat. Doma máme všichni rovné postavení a podle toho spolu jednáme. Má to klady i zápory, ale velké pozitivum vidím v tom, že za pár let budou děti samostatné, cílevědomé a zodpovědné." Určitě na tom něco je. Ale co když se místo zmiňovaných kladných vlastností v dětech usadí nepřizpůsobivost, lenost a úplný chaos? To asi Anna zjistí ve chvíli, kdy se situací už nic moc nenadělá.

Na druhé straně znám spoustu velmi frustrovaných dospělých či dospívajících, na kterých nechala přísná výchova spoustu negativních stop. Často trpí nízkým sebevědomím, mají problémy v partnerských vztazích a špatně nesou veškeré neúspěchy. Každé potlačení tužeb a přání se někde prostě projeví!

Zastávám názor, že každý extrém je špatný a ve výchově to platí obzvlášť. Dítě by nemělo být sevřené v kleštích spartánského způsobu života, ale stejně tak by mělo znát nějaké hranice. Co si může dovolit, co ne, rozlišovat kdy se kontrolovat a poslouchat. Rozmařilá dítka mívají v normální společnosti problémy zapadnout. Je dobré kombinovat oba životní styly a vzít si z každého to nejlepší. Je to dobré nejen pro potomky, ale i pro rodiče.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Výchova, Chování a vztahy, Volno, Sympatická maminka, Přísná výchova, Volnost, Vaš