Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Vyhněte se dětskému úpalu a úžehu!

Adéla Vedralová 17.  6.  2011
Tropické teploty už jsme letos měli možnost zažít na vlastní kůži. Je to po dlouhé zimě a nevyzpytatelném jaru vítaná změna, ale i vedro s sebou nese negativa. Lidský organismus může dostat pořádně zabrat, pokud si nedáme pozor. A zejména malým dětem hrozí nepříjemný úpal nebo úžeh.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejprve si ujasněme, co jednotlivé pojmy znamenají, protože si je často pleteme, dokonce je vnímáme jako synonymum. Úpal je celkové přehřátí organismu a projevuje se zejména bolestí hlavy, zvracením, průjmem, horečkou a závratí.

Úžeh znamená podráždění mozku z nadměrného slunění bez ochranných pomůcek. Většinou je provázen i úpalem, , příznaky jsou podobné. Ale pozor! Celý problém u úžehu může objevit s několikahodinovým zpožděním poté, co se vrátíte z radovánek na pláži.

Svému dítěti můžete tyto velmi nepříjemné problémy odepřít docela jednodúše. Nevyrážejte z domu bez pokrývky hlavičky a velké zásoby vody na pití i ochlazování. Při vyšších teplotách (přes 30 stupňů) byste si měli každou vycházku rozmyslet a být raději v chládku. Nebojte se klidně trochu namočit děťátku vlásky nebo tričko, aby se ochladilo. V horku oblečení velmi rychle uschne, takže nehrozí, že by se nastydlo. Nejlepší je napustit dětský bazének a nechat dítě cachtat se.

Dítě se může přehřát také v autě. Minulé léto nám nefungovala klimatizace, a tak se každá cesta autem stala noční můrou. Bylo v něm doslova jako v peci a můj malý syn tím velmi trpěl. I když jsem se ho snažila ochlazovat a hydratovat, měl několikrát průjem (následně opruzeniny) a úplně hořel. Museli jsme s ním dokonce na pohotovost.

Jak tedy pomoci dítěti, které je už přehřáté? Přikládejte obklady, sprchujte jej ve vlažné vodě, podávejte větší množství tekutin a můžete také zvednout nožičky nahoru. Také ho již nevystavujte slunci a dbejte na to, aby bylo v chládku. Do vody na pití můžete přidat malé množství soli, abyste nahradila její úbytek v těle. Skvělý je také slabě oslazený čaj s citrónem. Pokud dítě jeví mdlobné stavy, okamžitě jej odvezte na pohotovost!

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, Dětský bazén, Úžeh, Vaš, Úpa, Nadměrné slunění, Úpal, Minulé léto, Celý problém, Zdraví na Heureka.cz