Maminka.czČasopis Maminka

Vaše velká volba

Zuzana Labudová 26.  3.  2010
Vaše velká volba
Zvolit si dobře porodnici, v níž přivedete na svět své dítě, je bezesporu důležitý krok. Poradíme vám, na co si dát při výběru pozor. Ideální samozřejmě je, když si předem ujasníte, co od porodnice očekáváte, a co naopak nechcete - podle toho začněte vybírat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až dojdete k několika ústavům, které by mohly vaše očekávání splnit, navštivte je, poznejte prostředí a personál, a teprve pak se rozhodněte. Skvělým pomocníkem se může stát virtuální průvodce porodnicemi, který najdete na www.aperio.cz. Ústavy v něm odpovídají na otázky týkající se péče a najdete tu také zkušenosti rodičů, kteří zde porod absolvovali. V elektronické verzi Průvodce porodnicemi ČR jsou údaje týkající se 102 porodnic a právě tady si můžete pomocí zadaných kritérií najít nemocnici, která se nejvíce přiblíží právě vašemu ideálu. V průvodci najdete také všechny důležité kontakty včetně telefonů a e-mailových adres, informace o tom, zda klinika pořádá kurzy přípravy k porodu či těhotenská cvičení, velmi důležité sdělení, zda a kdy je nutné se k porodu registrovat, kolik osob si můžete vzít na sál jako doprovod, zda je personál ochotný pracovat podle porodního plánu, který si přinesete, a také veškeré podrobné informace o způsobu vedení porodu.

Jedním z prvních kritérií bude, zda chcete velkou nemocnici se špičkovou technikou a těmi nejlepšími odborníky, nebo spíš upřednostňujete malou porodnici rodinného typu, kde se budete cítit spíš jako doma. První typ vyhledají spíš maminky, které trpí v těhotenství nějakým problémem a které chtějí mít jistotu, že vše dopadne, jak má. Druhou variantu zřejmě upřednostní těhulky, které si chtějí porod co nejvíce řídit samy podle svých pocitů a kterým je proti mysli představa převahy „bílých plášťů“. Tady je však namístě si uvědomit, že porod ve fakultní nemocnici automaticky neznamená nepřiměřené zásahy personálu do průběhu porodu a nepříjemné sestry, na druhou stranu v rodinné porodnici zase nepracují žádní druhořadí lékaři. Pravda často bývá někde uprostřed a nakonec vždycky záleží na tom, s kým konkrétně se během porodu v nemocnici potkáte.

Co je pro vás důležité

Samotný průběh porodu můžete už dnes ovlivnit velmi výrazně. Jednou ze zásadních informací je otázka, zda si lze až na sál přivést doprovod a v jakém počtu - dnes už s otcem či jinou osobou na sále počítají všechny porodnice, některé ale umožňují i vícečetný doprovod, jiné trvají striktně na jednom člověku, někde nemůže být doprovod přítomen císařskému řezu. Pro stydlivé maminky může být důležité, zda budou rodit v uzavřeném boxu, nebo na sále, kde rodící ženy od sebe nejsou nijak odděleny. Podobně je to s přítomností mediků, k níž však musíte dát písemný souhlas. Většina nemocnic už dnes netrvá na holení, zákazu pití a jídla, i když se takové stále najdou. Samostatnou kategorií je klystýr, který bývá spíše vyžadován, pokud jej ale žena striktně odmítá, málokde je k tomuto kroku nucena.

Důležitou položkou je také epidurální analgezie, jejíž možnost řadě žen pomáhá zbavit se strachu z porodních bolestí. Někde je poskytována pouze na základě lékařské indikace, jinde ji personál ženám sám nabízí. Rozdílná je rovněž nabídka nefarmakologických metod vhodných k tišení bolesti - od teplé sprchy, relaxačních pomůcek až po aromaterapii. Dalšími významnými body, na které je třeba brát zřetel, je například to, zda žena může rodit v jiné než klasické poloze vleže, pololeže, či polosedě, ale třeba v kleku nebo ve dřepu, nebo jestli porod vede lékař či porodní asistentka, zda personál u fyziologického porodu spíše vyčkává, nebo naopak postupuje aktivně. Některé maminky nechtějí být od právě narozeného miminka vůbec odloučeny, jiné dají přednost odpočinku, třeba po dlouhém a komplikovaném porodu - proto je dobré si předem zjistit také to, zda je dítě po porodu odvezeno na novorozenecké oddělení a kdy je pak předáno matce, jestli má porodnice dostatek pokojů se systémem rooming-in, či zda se vám při větším počtu narozených dětí může stát, že první den dva strávíte bez děťátka, které vám budou nosit pouze na kojení.

Velkým tématem je potom samotné kojení, jehož podpora je obzvláště pro prvorodičky důležitá. Sledujte tedy, zda se v porodnici praktikuje časné přiložení k prsu (do 30 minut od narození) a zda nemocnice poskytuje rooming-in. Některé porodnice nabízejí pomoc s kojením i po propuštění, například horkou linku, kam se můžete obrátit o radu při potížích, či návštěvu laktační poradkyně. Pokud máte z nemocničního prostředí strach, pravděpodobně je budete chtít opustit co nejdříve, v mnoha českých porodnicích to však není možné dříve než třetí den po porodu - to může být také jedním z vodítek pro výběr ústavu. Podružné není ani zázemí, po porodu velmi oceníte WC a sprchu přímo na pokoji, totéž platí o vaničkách pro miminka.

Pokud se nechcete ani na chvíli odloučit od tatínka dítěte, hledejte možnost hospitalizace na pokoji s partnerem. Dopředu si také zjistěte dobu návštěv, některé nemocnice zakazují návštěvy starších dětí rodiček až do 14 let (i když někde se tento zákaz v praxi pak vůbec nedodržuje). Jako novopečeným rodičům se vám bude určitě hodit každá koruna, takže srovnávat můžete také výši cen nadstandardních služeb - v průvodci zjistíte, kolik stojí předporodní kurz a doprovod k porodu a na kolik vás přijde nadstandardní pokoj pro vás či celou rodinu.

Témata: Časopis Maminka, Průvodce porodnicemi, Nejlepší odborník, Vaš, První typ, Zásadní info, Písemný souhlas