Maminka.czČasopis Maminka

Vaše zlozvyky mohou poškodit dětské zdraví!

Klára Kotábová 20.  9.  2013
Miminko máte zatím v bříšku, už dnes byste však měla vědět, že způsob chování, stravování, komunikace a tak dále se zrcadlí nejen v životě vašem, ale dost intenzivně se podepisuje i na zdraví vašeho potomka. Co s tím vším provedete?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přesně od doby, kdy jste našla na těhotenském testu dvě modré čárky, byste měla vědět (a převzít odpovědnost), že vaše dítě bude jen přebírat naučená schémata chování, která získá od vás. Děti se učí přistupovat ke svému tělu, vzdělání i schopnostem tím, že od vás okoukávají a přebírají modelové vzory chování. Pokud si okusujete nehty nebo kůžičku, těžko ratolesti vysvětlíte, že se to nedělá. Nebo ji budete trestat za něco, co vy provádíte běžně? Nebylo by lepší se nešvarů včas zbavit a vlastním příkladem z potomka vychovat zdravé a spokojené dítě? Poradíme vám jak.

Zlozvyk č. 1: Nebuďte k sobě kritická!

Dnešní doba klade důraz na fyzický vzhled, pokud jste podlehla, pravidelně stojíte u zrcadla a říkáte nahlas, že máte obrovský nos, malá prsa a nechutný zadek, dejte si pozor! Děti, speciálně holčičky, nasávají jako houbičky vše, co jejich maminky sdělují o vzhledu, a dále s tím pracují.

Jestliže k sobě budete příliš kritická, může se stát, že vaše pětiletá holčička bude dělat totéž. Stát u zrcadla a zkoumat, jestli není ošklivá, malá, kolik má vlasů a podobně.

Navíc mohou být takové návyky spouštěčem anorexie, bulimie a dalších nemocí, se kterými byste se za čas jen těžko poprala.

Zlozvyk č. 2: Emoční přejídání

V případě, že používáte jídlo, abyste se cítila líp, přemýšlejte. Naučíte podobné schéma i své dítě, které bude v okamžiku, kdy se bude cítit nejisté, automaticky sahat po sladkosti, protože zeleninovým salátem stres nejspíš nezajídáte.

Emocionální přejídání vede k následujícímu: nadváze a depresi. Chcete, aby vaše dítě dnes sice dostalo prs na požádání, ale za pár let se cpalo čokoládou a ve škole nestačilo spolužákům během tělocviku, protože bude mít váhu dospělého člověka, zničené klouby a potýkat se možná bude s diabetem 2. typu? Pokud jste až dosud potíže řešila, jak bylo uvedeno, máte celé těhotenství na to, změnit životní styl. A najít lepší.

Zlozvyk č. 3: Přespříliš e-mailů, SMS, telefonů

Civilizace se stále více stává závislou na komunikačních technologiích. Vy možná máte vedle sebe novorozence, takže si myslíte, že nevnímá, když během kojení textujete, telefonujete nebo posíláte super fotky z poslední procházky, jste ale na omylu. Vaše dítě vnímá, jak se chováte, a za pět let vás, až po něm budete chtít, aby u večeře odložilo komunikátor a věnovalo se vám, uzemní odpovědí, že dělá jen to, co vy posledních několik let.

Měla byste totiž vědět, že děti, které tráví mnoho času před monitorem, mívají problémy se spánkem, výsledky ve škole, přibírají na váze a zdravý pohyb jim nic neříká. Ty, které oproti tomu nevěnují technice tolik času, dodržují večeři jako rituál rodiny, problém s nadváhou nemají, což je dobré do rodinného plánu zakomponovat, nemyslíte?

Zlozvyk č. 4: Vyzdvihujete povrchní aspekty života

Hodně holčiček, lépe řečeno většina z nich, si rádo hraje na oblékání, na princezny. Odborníci ale varují, že by se péči o sebe sama neměly děti věnovat víc, než je zdrávo. Proč? Protože i maminky kladou stále větší důraz na vzhled, chtějí být dokonalé, myslí si, že značkové džíny jsou důležitější než vzdělání. Naučte a připravte se na to, že byste měla být pro svou dceru silná, výkonná, zdravá… a žena. Navíc, jestli se společně vrhnete na sport, zjistíte, jak skvělým deaktivátorem stresu je. P. S.: Na drobné komplimenty ale nezapomínejte, vaše dcera je bude potřebovat slyšet už proto, aby získala potřebnou sebejistotu.

Zlozvyk č. 5: Alkoholem do zapomnění

Jestli jste si před otěhotněním dávala občas sklenku něčeho ostřejšího na uklidnění, po porodu a při kojení se k podobné fázi rozhodně nevracejte. Vaše dítě by nikdy nemělo vidět, že alkohol může sloužit jako berlička a pomocník pro lepší náladu. Stejné je to s kávou pro probuzení a na dodání energie. Na výše uvedené plus cigarety zapomeňte a vše zahoďte.

Vaše ratolest by nikdy neměla mít v hlavě konotace: Dám si kávu, nebudu unavený/á, cigareta mě uklidní, jestli si nedám panáka, omdlím… Vyberte si zkrátka jiný způsob, jak dobít baterky. Ušetříte si starosti v pubertě, kdy vaše dítě bude zlozvyky napodobovat víc než jenom občas. Nebo snad chcete potomka vyzvedávat na záchytce či z rukou policie proto, že se před písemkou z matematiky do bezvědomí uklidňoval laciným alkoholem?

Zlozvyk č. 6: Život je soutěž

Ne, to svému dítěti fakt nedělejte. Jestli jste byla vychovávána tak, že bez jedniček se domů vracet nemáte, ze sobotních závodů se vracíte jedině se zlatou medailí, vzpomeňte si na to, jaký stres jste kvůli striktním pravidlům prožívala, a svého potomka ničím podobným netrestejte.
Namísto toho si vyzkoušejte jiné formy motivace. Vy sama, a časem i vaše dítě, se zaměřte na zábavu spjatou se sportovním výkonem, na týmovou spolupráci, na to, že soutěž vede k osobnostnímu zlepšení. Sama ukažte, že nezávodíte pro medaili, nesnažte se být v životě vždy jedničkářkou a hvězdou. Taková realita neexistuje.

Zlozvyk č. 7: Hádky za každou cenu

Jestliže se s partnerem často hádáte a soupeříte mezi sebou, urovnejte si vztah, než se ratolest narodí. Pokud máte mezi sebou rozepři, snažte se ji před batoletem či kojencem řešit tak, aby si z ní dítě odneslo to pozitivní. Hádka vede k objasnění postojů zúčastněných stran, má progres, který končí výsledným usmířením.
Negativní stres vede k nárůstu obezity, takže jestli chcete, aby vaše zlatíčko bylo zdravé, vyvarujte se ho a naučte potomka, jak s ním případně pracovat.

Zlozvyk č. 8: Drbání

Další nešvar, který byste měla z rodiny, v níž bude děťátko vyrůstat, vymýtit, je právě drbání. Kritika může na jednu stranu vypadat jako pozitivní prostředek, ale zadržte, dřív než začnete pomlouvat a komentovat šeptem… Chcete, aby s vámi vaše ratolesti drbaly tatínka a jemu šeptem sdělovaly, jak jste hrozná, protože jste po nich chtěla, aby si vyčistily zuby? Pokud ne, připravte si již během těhotenství prostředí, ve kterém drby nemají místo. Dětem se bude lépe dýchat.

Pozor, nakažlivé!

Studie potvrzují, že jestliže se rodina semkne a jako jednotka se snaží zbavit nedobrých zvyků, má rozhodně větší šanci na úspěch, než když se o něco podobného snaží jednotlivec v rámci uzavřené komunity. Věnujte tedy svému chování pozornost už v době gravidity, ušetříte si námahu.

Témata: Časopis Maminka, Spokojené dítě, Dětské zdraví, Zlo, Bulimie, Zdravý pohyb, Vaš, Zlozvyk, Usmíření