Maminka.czKojenec

Ve vodě jako doma

Zuzana Labudová 14.  4.  2010
V podstatě není důležité, co a jak rychle dítě ve vodě zvládne - plavání kojenců by rozhodně nemělo být závodem v tom, kdo se rychleji naučí plavat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Záleží na plaveckých klubech, jaké cíle si kladou, jaké mají podmínky a pomůcky. Všeobecnou zásadou je vždycky přirozený pohyb dítěte ve vodním prostředí,“ podotýká Petra Obytová.

A to je, oč tu běží. Většina dětí má vodu ráda, ráda si v ní hraje, ráda do ní skáče a potápí se. Tomu je uzpůsoben program většiny lekcí - plavání by totiž dítě mělo především bavit. Většina dětí se skutečně plavat naučí až okolo čtvrtého roku. Děti, které projdou v raném věku kurzy plavání, jsou ale s vodou jednoduše kamarády.

Obrovskou výhodou je fakt, že se děti vody nebojí, a že pokud do ní někde spadnou, nezpanikaří. „Náš ani ne dvouletý synek spadl při záchraně žáby do rybníka, a přestože plavat neuměl, kopal nožkama, až se dostal na hladinu, a na ní se udržel tak dlouho, dokud ho manžel nevytáhl.Nezpanikařil, přestože v dubnu měla voda pár stupňů a zdaleka nebyla tak čistá a průhledná jako v bazénu,“ líčí svůj hrůzostrašný zážitek Alena (32).

Až komické dozvuky může mít takové batolecí plavání u neznalých spoluobčanů. „Naši tehdy dvouletou dceru například velrybím skokem do bazénu zachraňoval na dovolené v Řecku tělnatý Němec.

Že dcera skočila do bazénu úmyslně, nepostřehl, a než se k ní dohrabal, byla už zase na břehu. Plavat sice moc neuměla, byla ale na vodu zvyklá a uměla se splýváním dostat ke kraji a vylézt,“ vypráví zase svůj příběh Marta (28).

Co si vzít s sebou

Většina klubů má zázemí uzpůsobené potřebám malých dětí. Přijdete tedy do šatny, kde se svléknete, ve sprše umyjete sebe i dítě, pak si oblečete plavky a hurá do vody. Instruktorka lekci vede tak, aby dítěti pokud možno nebyla zima, klidnější aktivity spojené s mazlením, aby se dítě cítilo bezpečně, střídá hopsání a skákání, při němž se plaváčci zahřejí. Voda mívá okolo 30 stupňů Celsia, což je pro dospělého luxus, malému dítěti ale i tak mohou cvakat zoubky zimou.

Po plavání můžete dítě ohřát v teplé sprše, malému organismu to jen prospěje. Ve vodě se střídají polohy na břiše a na zádech či ve svislé poloze. Protože většině dětí není poloha na zádech moc příjemná, instruktorky většinou doporučují co nejvíce na dítě mluvit, případně si položit třeba hlavičku miminka na rameno.

Oblíbenou a zároveň i obávanou disciplínou je potápění dítěte. Postupuje se pomalu - od hlazení obličejíku mokrou rukou přes přelévání hlavičky nejprve vodou z dlaně, později z kelímku až ke skutečnému potopení. To přichází teprve tehdy, kdy si je instruktorka jistá tím, že dítě reaguje zatajením dechu na oslovení a heslo, které si na začátku zvolíte. Po nějaké době dítě pozná, kdy se k potápění schyluje, a heslo (v podobě například: Evičko, voda!) už není ani potřeba.

Po lekci následuje již zmíněná sprcha. Je dobré dítě po osušení dobře promazat a do oušek vložit maličké vatové tamponky, které přebytečnou vodu vysají. Ideální je, pokud klub nabízí hernu pro děti a posezení pro maminky. V Juklíku vám například ochotně ohřejí přinesený či koupený oběd, pro zapomnětlivé maminky zde mají k dispozici rezervní plenky, dokonce vám půjčí i plavky.

Můžete si tu také koupit plavací pomůcky pro domácí či prázdninový trénink. Naučte se, že plavání je i relax pro vás.

Kolik zaplatíte?

Popravdě řečeno, je to dost drahé. V dobrých klubech stojí tříměsíční kurz kolem čtyř tisíc korun. Vzhledem k cenám slušné kluby nabízejí maminkám možnost nahradit si zameškané lekce.

Většina z nich této nabídky ráda využívá. Každý týden totiž stráví s dítětem velice intenzivní půlhodinu, aniž by je kdokoli rušil. A to se rozhodně vyplatí.

Praktické tipy, které se můžou hodit:

* Rozhodnutí neodkládejte, čím dřív uděláte z pobytu ve vodě pravidelnou radostnou záležitost, tím rychleji se dítě na plavání adaptuje a tím spíš je bude považovat za samozřejmou součást svého života.

* Zajděte se do svého klubu podívat předem, zjistíte, jaké prostředí vás čeká, zkontrolujete čistotu a přístup zaměstnanců k dětem.

* V den, kdy máte lekci, už dítě nekoupejte, pediatři již dnes nedoporučují každodenní koupání. Voda v bazénu je navíc větší zátěží (chlor) než voda, která vám teče běžně doma z kohoutku.

* Moderní bazény mají systém, který dávkuje chemikálie podle znečištění vody - pokud se tedy předem důkladně umyjete ve sprše, vaše dítě se bude koupat v jemnější vodě (přesně pro jeho pokožku).

* Malé děti, obzvláště ty kojené, by neměly plavat bezprostředně po krmení. Někdy je to těžké, alespoň hodinový odstup od krmení by se vám však měl podařit.

* Během kurzu potápění trénujte i doma, po oslovení a heslu přelévejte dítěti obličej vodou z kelímku, usnadníte tím nácvik zatajení dechu a tuto dovednost tak snadněji udržíte i během období, kdy s dítětem neplavete.

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Vodní prostředí, Přirozený pohyb, Plavecký klub, Dom, Splývání, Hrůzostrašný zážitek, Jak