Maminka.czVýživa a stravování

Večeře, které podáváte za 30 minut

, Časopis F.O.O.D.
11. 12. 2015
V čase předvánočního shonu potřebuje rodina po náročném dni něco do žaludku. Poradíme vám, jak do třiceti minut připravit báječnou večeři.

Palačinky se sýrem a špenátem 

4 porce, 30 minut 

Potřebujeme: Těsto na palačinky: 250 ml plnotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, kůra z citronu, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, olej na smažení; náplň: 2 menší šalotky, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 400 g mraženého listového špenátu, sůl a pepř, 200 g sýra brie 

Připravte si těsto na palačinky a pak je na oleji osmažte dozlatova z obou stran. 
V nepřilnavé pánvi nasucho orestujte nakrájenou šalotku, zasypte ji cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Odstavte a nechte vychladnout. Na oleji orestujte česnek, přidejte špenát, sůl i pepř a duste. Vložte do palačinek, přidejte zkaramelizovanou šalotku, sýr brie, přiklopte a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýňový krém s pistáciemi 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 máslová dýně, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžička kari a sladké papriky, kmín, skořice, sůl a pepř, 150 ml kokosového mléka, 100 g čerstvého kozího sýra, lístky koriandru na ozdobu, 40 g vyloupaných pistácií, 1 granátové jablko 

Dýni oloupejte a nakrájejte. Na oleji orestujte česnek, přidejte zázvor a dýni. 
Poduste, vmíchejte koření, zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. 
Potom rozmixujte, vmíchejte kokosové mléko, nasekaný koriandr, dochuťte solí a pepřem, prohřejte. Na talíři ozdobte sýrem, lístky koriandru, pistáciemi a zrníčky z granátového jablka. Podávejte s pita chlebem

Klepněte pro větší obrázek

Salát s fíky a pekanovými ořechy 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 2 jablka, 1 lžíce másla, 8 plátků anglické slaniny, 80 g pekanových ořechů, 1 lžíce javorového sirupu, 250 g polníčku, 250 g rukoly, 100 g gorgonzoly, 12 čerstvých fíků; Dresink: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř 

Jablka nakrájejte na plátky. Opečte je na másle s anglickou slaninou a nadrcenými ořechy, zalijte javorovým sirupem a karamelizujte. Odstavte. V míse smíchejte polníček a rukolu s dresinkem z olivového oleje, jablečného octa, hořčice, soli a pepře. Na talíři doplňte slaninou s jablky a ořechy. Navrch položte sýr, fíky a pár ořechů. 

Klepněte pro větší obrázek

Pita chléb s pestem z červené řepy 

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 8 pita chlebů, 2 lžíce olivového oleje, 40 g parmazánu, pekanové ořechy na ozdobu, polníček; Pesto: 4 oloupané a uvařené červené řepy (asi 400 g), 4 stroužky česneku, 100 g parmazánu, 100 g slunečnicových semínek, 1 hrst bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř 

Připravte si pesto rozmixováním červené řepy, česneku, parmazánu, semínek, bazalky, olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Pita chleby zakapejte olejem a opečte z obou stran na pánvi. Ještě teplé je potřete pestem a ozdobte plátky parmazánu, pekanovými ořechy a polníčkem.

 Klepněte pro větší obrázek

Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 500 g špaget, 50 ml panenského olivového oleje, 1 šalotka, 1–2 stroužky česneku, 12 plátků prosciutta, 12 růžičkových kapustiček, 16 lístků čerstvé šalvěje + na ozdobu, 50 ml bílého vína, 100 g pecorina + na ozdobu, sůl a pepř, sušené brusinky a vlašské ořechy na ozdobu 

Špagety uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte prosciutto, rozkrojené kapustičky a lístky šalvěje. Zalijte bílým vínem a redukujte.

Vmíchejte uvařené těstoviny, trošku vody z hrnce z těstovin, promíchejte, vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte brusinkami, ořechy, šalvějí a ještě zakapejte olejem.

 Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Javorový sirup, Granát, Kozí sýr, Věc, Granátové jablko, Kokosové mléko, Dresink, Brusinka, Nastrouhaný sýr, Pistácie, Večeře

Mohlo by vás zajímat
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!
Retro krása! Mateřská láska byla před 50 lety stejně sladká jako dnes
Takhle to dopadne, když se o děti starají tatínci
Jak se konečně rozloučit s dudlíkem? Stačí jednoduchý trik. Inspirujte se!
Marie Doležalová: Celé léto jsem tajila, že znovu čekáme zázrak
Tohle nejím! 40 vážně podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo
20 věcí, na které se ptejte dětí, když přijdou ze školy. Jedině takhle se něco dozvíte
Vrať se, až se uklidníš! Tahle věta nic neřeší. Jak zkrotit dětské nálady?

Horoskopy

Vodnář Je moc hezké, že chcete trávit čas s kamarády, ale protějšek si zaslouží také trochu pozornosti. Milí…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Zina, Zaida





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné