Maminka.czVýživa a stravování

Večeře zn. co dům dal

Štěpán Vašák 19.  2.  2016
Nestihli jste cestou z práce nakoupit na večeři? Podívejte se do ledničky nebo do špajzu. Jsme si jisti, že tam najdete zaručené tutovky, jako je rýže, rajčata či cizrna v konzervě, květák nebo brambory. Pak to půjde rychle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pilaf s vepřovým masem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule,2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 400 g mletého vepřového masa, 1 lžičky drcených koriandrových semínek, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a pepř, 2 papriky, 100 g loupaných rajčat, 1 pórku, 400 g dlouhozrnné rýže, 800 ml zeleninového vývaru, hrst petrželky 

Na oleji orestujte nasekanou cibuli česnek a chilli papričku, přidejte promíchané maso s koriandrem, worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Orestujte.

Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, pórek. Vše důkladně promíchejte a přidejte propláchnutou rýži. Promíchejte a zalijte částí vývaru, redukujte jako u rizota. Postupně podlévejte vývarem, dokud rýže nebude hotová.

Dochuťte solí a pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Brambory s kuřetem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 lžíce vepřového sádla, 2 menší cibule, 2 kuřecí prsa, 2 větší klobásy typu čabajka, 800 g brambor typu A, 6 mrkví, sůl a pepř, 500 ml kuřecího vývaru, 1 hrst petržele

Na sádle orestujte nasekané cibule, přidejte na menší kousky nakrájené maso a klobásy nakrájené na kolečka. Po zatažení masa přidejte oloupané a nakrájené brambory, očištěné a nakrájené mrkve a restujte dozlatova.

Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiklopte a duste, v případě potřeby mírně podlijte. Duste do změknutí. Na závěr přidejte nasekanou petržel. 

Klepněte pro větší obrázek

Cizrna s rajčaty a treskou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 brokolice, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 225 g sušených rajčat v oleji, 800 g sterilované cizrny, 250 ml zeleninového vývaru, 4 filety z tresky 

Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte je vařit do osolené vody na 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a brokolici. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přidejte osolené, opepřené filety z tresky, poduste a zredukujte. Dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečené bagety s vinnou klobásou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 225 g sušených rajčat v oleji, 2 mrkve, řapíkatý celer, 250 ml zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných bílých fazolí, 1 hrst tymiánu, sůl a pepř, 2 francouzské bagety, 1 hrst nasekané petrželky, 100 ml smetany 33%, 2 vejce, 400 g vinné klobásy

Na dvou lžících oleje orestujte nasekanou cibuli, celé stroužky česneku, rajčata, na nudličky nakrájené mrkve a řapíkatý celer. Vše orestované zalijte vývarem, přidejte fazole, tymián, sůl a pepř a asi 5 minut poduste.

Na plátky nakrájejte bagety a potřete je olivovým olejem smíchaným s petrželí. Vyskládejte je do zapékacího pekáčku spolu se směsí zeleniny. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Přidejte vinnou klobásu potřenou olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na 15 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Květákové kari 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 květák, 1 lžičky kurkumy, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 4 šalotky, 1 lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžičky drcených semínek koriandru, 1 chilli paprička, 200 g loupaných rajčat, 2 zelené papriky, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžičky garam masala, 200 ml smetany 33%, 1 hrst nasekaného koriandru 

Květák rozdělte na malé růžičky, zalijte vodou, přidejte kurkumu a sůl a vařte asi 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte uvařený květák a chvíli ho restujte. Pak ho vyjměte a do základu přidejte zázvor, drcený koriandr, chilli papričku, nakrájená rajčata a papriky.

Zalijte vývarem, přidejte koření garam masala, poduste a redukujte asi 10 minut. Květák vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, čerstvý koriandr a povařte ještě asi 5 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Pavlovič

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Cizrna, Kuřecí vývar, Čerstvý koriandr, Věc, Řapíkatý celer, Chilli paprička, Květáková polévka, Pavlov, Styling, Večeře, Květák