Maminka.czVýživa a stravování

Večeře zn. co dům dal

, Časopis F.O.O.D.
19. 2. 2016
Nestihli jste cestou z práce nakoupit na večeři? Podívejte se do ledničky nebo do špajzu. Jsme si jisti, že tam najdete zaručené tutovky, jako je rýže, rajčata či cizrna v konzervě, květák nebo brambory. Pak to půjde rychle.

Pilaf s vepřovým masem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule,2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 400 g mletého vepřového masa, 1 lžičky drcených koriandrových semínek, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a pepř, 2 papriky, 100 g loupaných rajčat, 1 pórku, 400 g dlouhozrnné rýže, 800 ml zeleninového vývaru, hrst petrželky 

Na oleji orestujte nasekanou cibuli česnek a chilli papričku, přidejte promíchané maso s koriandrem, worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Orestujte.

Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, pórek. Vše důkladně promíchejte a přidejte propláchnutou rýži. Promíchejte a zalijte částí vývaru, redukujte jako u rizota. Postupně podlévejte vývarem, dokud rýže nebude hotová.

Dochuťte solí a pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Brambory s kuřetem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2 lžíce vepřového sádla, 2 menší cibule, 2 kuřecí prsa, 2 větší klobásy typu čabajka, 800 g brambor typu A, 6 mrkví, sůl a pepř, 500 ml kuřecího vývaru, 1 hrst petržele

Na sádle orestujte nasekané cibule, přidejte na menší kousky nakrájené maso a klobásy nakrájené na kolečka. Po zatažení masa přidejte oloupané a nakrájené brambory, očištěné a nakrájené mrkve a restujte dozlatova.

Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiklopte a duste, v případě potřeby mírně podlijte. Duste do změknutí. Na závěr přidejte nasekanou petržel. 

Klepněte pro větší obrázek

Cizrna s rajčaty a treskou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 brokolice, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 225 g sušených rajčat v oleji, 800 g sterilované cizrny, 250 ml zeleninového vývaru, 4 filety z tresky 

Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte je vařit do osolené vody na 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a brokolici. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přidejte osolené, opepřené filety z tresky, poduste a zredukujte. Dochuťte solí a pepřem. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečené bagety s vinnou klobásou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 225 g sušených rajčat v oleji, 2 mrkve, řapíkatý celer, 250 ml zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných bílých fazolí, 1 hrst tymiánu, sůl a pepř, 2 francouzské bagety, 1 hrst nasekané petrželky, 100 ml smetany 33%, 2 vejce, 400 g vinné klobásy

Na dvou lžících oleje orestujte nasekanou cibuli, celé stroužky česneku, rajčata, na nudličky nakrájené mrkve a řapíkatý celer. Vše orestované zalijte vývarem, přidejte fazole, tymián, sůl a pepř a asi 5 minut poduste.

Na plátky nakrájejte bagety a potřete je olivovým olejem smíchaným s petrželí. Vyskládejte je do zapékacího pekáčku spolu se směsí zeleniny. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Přidejte vinnou klobásu potřenou olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na 15 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Květákové kari 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 květák, 1 lžičky kurkumy, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 4 šalotky, 1 lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžičky drcených semínek koriandru, 1 chilli paprička, 200 g loupaných rajčat, 2 zelené papriky, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžičky garam masala, 200 ml smetany 33%, 1 hrst nasekaného koriandru 

Květák rozdělte na malé růžičky, zalijte vodou, přidejte kurkumu a sůl a vařte asi 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte uvařený květák a chvíli ho restujte. Pak ho vyjměte a do základu přidejte zázvor, drcený koriandr, chilli papričku, nakrájená rajčata a papriky.

Zalijte vývarem, přidejte koření garam masala, poduste a redukujte asi 10 minut. Květák vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, čerstvý koriandr a povařte ještě asi 5 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Pavlovič

Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Večeře, Kuřecí vývar, Pavlov, Styling, Květák, Věc, Řapíkatý celer

Mohlo by vás zajímat
Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Své děti miluju, ale cizí mi vadí o to víc. Jsem divná?
Nechci být otrokem dětí. Dva potomci stačí, říká Agáta Prachařová
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
Meghan a Harry pokřtili syna Archieho. Chyběla královna a obřad byl soukromý
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář
Nejtěžší je rozdělit čas a pozornost pro každé dítě, říká devítinásobná maminka
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

Horoskopy

Blíženci Ode dneška už skutečně víte, že se vám přestává pracovně dařit, ale je to určitě řešitelné. Nezlobte se…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Sandra, Polyxena, Sanda





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu