Maminka.czVýživa a stravování

Večerní grilování: zkuste to na jehle

redakce 4.  7.  2014
Večerní grilování: zkuste to na jehle
Špízy, kebaby či souvlaki – tohle všechno je maso elegantně propíchnuté špejlí či grilovací jehlou. zapomeňte na etiketu, vezměte je do ruky a odebírejte jeden lahodný kousek za druhým!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě pokud chcete podávat k večeři špízy. Dětem je raději z jehly stáhněte sami.

Asijská jehla s krevetami

6 porcí, 20 minut + odležení

Potřebujeme: 500 g filetu z lososa,12 tygřích krevet, asi 3cm kousek zázvoru, kůra z ½ pomeranče, 3 lžíce pomerančové šťávy, sůl a pepř, omáčka teriyaki, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nasekaného koriandru, 4 lžíce olivového oleje

Většinu zázvoru nakrájejte na velmi drobné kostičky. Polovinu ho promíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou, pepřem a omáčkou teriyaki na marinádu. Lososa rozkrájejte na 18 kostek, promíchejte s marinádou a nechte chvíli odležet. Zbylý zázvor, citronovou šťávu, pepř, koriandr a olivový olej promíchejte v jiné misce, vložte krevety a také nechte marinovat. Okapanou rybu a krevety střídavě napichujte na špejle a grilujte 6 až 8 minut. Potírejte marinádou.

Orientální jehněčí kebaby

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 60 g sušených meruněk, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého jehněčího, 40 g sekaných pistácií, 1 lžíce sušené máty , + ½ svazku čerstvé, 500 g bílého jogurtu řeckého typu, citronová šťáva, mletý koriandr, římský kmín, sůl a pepř na dochucení

Meruňky nakrájejte na malé kostičky. Na dvou lžících rozehřátého oleje poduste oloupanou a pokrájenou cibuli a drcený česnek. Nechte vychladnout. Mleté maso promíchejte s meruňkami, pistáciemi, kořením, sušenou mátou, 100 g jogurtu a podušenou cibulí s česnekem. Prohněťte, utvořte kuličky, zploštěte je a napíchněte na špejli namočenou ve studené vodě. Grilujte 12 až 15 minut, obracejte a potírejte olejem. Podávejte se zbylým jogurtem dochuceným solí, pepřem, citronovou šťávou a pokrájenou čerstvou mátou.

Rybí špíz se zeleninou

2 porce, 20 minut

Potřebujeme: 100 g filetu z lososa, 100 g mořské bělomasé ryby, 1 malá cuketa, 1 šalotka, 9 tygřích krevet, 4 malé žluté papričky, olivový olej, rozmarýn, tymián, sůl a pepř na dochucení, 1 citron

Rybí maso a cuketu nakrájejte na větší kostky a oloupanou šalotku na třetiny. Na grilovací jehly střídavě napichujte rybí maso, cukety, krevety a papričky. Na talíř nalijte asi lžíci oleje a přisypte trochu mořské soli. Špízy ve směsi obalte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Rozpalte gril a opečte na něm rozpůlený citron. Odstraňte z grilu a nechte stranou. Na gril vložte špízy s bylinkami. Opékejte asi 10 minut ze všech stran.

Kuřecí špízy s cuketou a paprikou

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí prsní nebo stehenní řízky, 1 menší červená cibule,1 menší cuketa, žlutá paprika, olivový olej na potření, extra panenský olivový olej a trochu balzamikové redukce k podávání, sůl a čerstvě mletý pepř

Kuřecí maso pokrájejte na stejně velké dílky. Osolte, opepřete a napichujte jej na špejle, předem aspoň na hodinu namočené do studené vody, nebo na kovové grilovací jehly střídavě s klínky barevné cibule, plátky cuket a kousky papriky. Potřete olejem a na grilu rozpáleném do stadia šedavých uhlíků opékejte asi 10 až 15 minut ze všech stran. Podávejte se směsí olivového oleje a balzamikové redukce a se zeleninovým salátem.

Vietnamské hovězí roládky

4 porce, 75 minut

Potřebujeme: 250 g hovězí svíčkové nebo roštěnce, nakrájené přes vlákno na 12 proužků, 12 plátků uzené slaniny nebo bůčku, limetka a sójová omáčka k podávání koriandr na ozdobu; marináda:3 lžíce arašídového oleje, po 1 lžíci sójové a rybí
omáčky, drcený česnek podle chuti, pepř, 2 lžičky moučkového cukru

Z uvedených přísad umíchejte marinádu, vložte proužky masa a nechte asi hodinu odležet. Každý proužek masa pak stočte, obalte plátkem slaniny a naplocho napíchněte na bambusové špízy. Opékejte 4 až 5 minut na rozpáleném grilu, jednou otočte, až bude maso krásně zlatavé. Podávejte s limetkou k zakápnutí a sójovou omáčkou k namáčení.

Náš tip: Netradiční zeleninový salát dodá grilovanému masu s orientálním šmrncem nebývalou eleganci.

Japonské špízy s chřestovo-hráškovým salátem

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: špízy: 1,2 kg kuřecích stehenních řízků, 2 mladé pórky, 200 ml redukovaného drůbežího vývaru, 120 ml sójové omáčky, 3 lžíce krupicového cukru
salát: 1 kg mladého chřestu, 250 g cukrového hrášku, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř na dochucení, 4 lžíce rýžového vína, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce wasabi pasty, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oleje na smažení

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Očištěné pórky podélně nařízněte a ještě dobře propláchněte, nakrájejte na asi 1,5cm kolečka a střídavě s masem napíchejte na špízy. Dejte do ploché misky. Drůbeží vývar svařte se sójovou omáčkou a cukrem, až se cukr rozpustí. Nechte trochu vychladnout, touto marinádou zalijte špízy a nechte asi půl hodiny v chladu odpočívat. Lehce povařený chřest nakrájejte šikmými řezy, omyté lusky podélně rozřízněte a obojí osmažte asi minutu na rozehřátém oleji. Osolte, pocukrujte a nechte vychladnout. Rýžové víno, citronovou šťávu, wasabi, ocet a olej spolu prošlehejte. Osolte, ocukrujte a promíchejte s chřestem a hráškem. Špízy opečte 3 až 4 minuty za potírání marinádou na grilu a podávejte s křupavým salátem.

Kuřecí souvlaki s grilovaným melounem

4 porce, 40 minut + marinování

Potřebujeme: 400 g kuřecích prsních řízků, 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce kurkumy a 1 lžíce kari koření, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl na dochucení, 12 plátků vodního melounu o výšce 2 cm; zálivka: šťáva z 1 limetky, 1 červená chilli paprička, nasekané lístky koriandru, 4–5 lžic olivového oleje, sůl a cukr na dochucení

Maso nakrájejte na plátky a nechte je asi 30 minut marinovat ve směsi jogurtu, kurkumy a kari koření. Vyjměte z marinády, trochu ji setřete a maso napíchejte do vlnovky na špízy. Osmažte ze všech stran na rozehřátém grilu. Pak ogrilujte z obou stran také dílky melounu. Rozložte je na talíře, zakápněte zálivkou promíchanou z uvedených surovin a podávejte se špízy.

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Marináda, Šmrnc, Meruňka, Řeč typu, Vietnam, Gril, Jehl, Jehla, Barbecue, Vodní meloun, Rybí maso, Grilování, Věc, Kreveta, Zálivka, Mletý koriandr, Sójová omáčka