Maminka.czVaše příběhy

Vedlejšák pro dobrý pocit. Marta pomáhá jezevčíkům, v hospicu i lesní školce

Možná máte pocit, že nevíte, kam dřív skočit, že nemáte čas si ani v klidu vypít kávu. Jsou lidé, kteří i tu chvilku na kávu obětují. Opuštěným psům, starým opuštěným lidem nebo aby vedli dětský tábor nebo mateřské centrum. Bez dobrovolníků – a dobrovolnic – by náš život byl o mnoho chudší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Málokdy se chlubí tím, že to dělají zadarmo. Většinou pomáhají rádi a ten pocit uspokojení jim stojí za to. Marta Krupičková Lígrová, letošní vítězka zaměstnanecké soutěže Dobrovolník roku v T-Mobilu a také maminka brzy 12 leté dcery, má hned tři „vedlejšáky“.

„Na samém začátku mi možná můj volný čas nepřišel úplně smysluplně využitý a hledala jsem způsob, jak ho naplnit tak, aby mě to zároveň bavilo a zároveň někomu pomohlo.“ Různé životní situace ji dovedly k tomu, že pravidelně chodí pomáhat v lesní škole/školce, do hospice a za nemocnými jezevčíky.

Víkendy s jezevčíky

Přes týden koordinátor správy smluv v T-Mobilu, o víkendu třeba s jezevčíky. Ale stále maminka. Marta nebere čas rodině, dceru bere na většinu akcí s sebou. Nejochotněji Ema pomáhá s jezevčíky, psy totiž miluje. Když Marta obsluhuje návštěvníky v charitativním stánku organizace Jezevčíci v nouzi, dcera se o kousek dál stará celý den o slepou jezevčici a jezevčíka na vozíčku. „Na konci víkendu dcera obrečela, že si je nemůžeme vzít domů.“ Jezevčíci v nouzi jsou totiž psí hospic. Dnes už olomoucká organizace se stará o psí seniory, nemocné a týrané pejsky.

Jezevčíci jsou rodinná závislost. „Co je dcera na světě, máme už druhého. Ten první byl jejím parťákem už od narození. A ne, ještě jsme si žádného neadoptovali, zatím to nejde. Ale jednou k tomu dojde, to vím.Polovinu peněz získaných účastí v Dobrovolníkovi věnovala Marta na pokrytí veterinárních výloh a nákup potřebných pomůcek pro psí seniory.

Umíte jen tak potěšit lidi kolem sebe? Laskavost se nosí

Zkušenost s hospicem

To s hospicem by už asi většina maminek váhala. „Nejdříve jsem o její pomoci v hospici neuvažovala, ale našla se nenáročná, nenásilná forma.“ Takže Ema jezdí do Hospice sv. Pastýře v Čerčanech pomáhat na jarmarky, kde má na starosti dětskou dílnu. „Dcerka už to umí moc pěkně zorganizovat a dětem poradit.“

A pro dceru je to důležitá zkušenost. „Teď už ví, k čemu hospic slouží, jak to tam vypadá. Na akcích vídá i klienty hospice a má tedy představu o tom, jak to tam funguje. I pro mnoho dospělých je hospic stále synonymem místa, kterému se obloukem vyhýbají. Už ví, že to není třeba. Když se jí pak spolužáci nebo kamarádi zeptají, co dělala o víkendu, může jim pomoci aspoň částečně předsudky zbourat. I to je pro mě dobrý vedlejší efekt.“

Lesní škola

Nejvíc času momentálně Marta dává počernické komunitní škole/školce V Hájence. „Spravuji webové stránky, sociálně sítě, pomáhám při vytváření textů, formulářů, letáků i na různých akcích.“ Mohlo by se to zdát, ale není to pozůstatek po dceřiných školkových letech. „Když dcera nastupovala do školy, taková možnost poblíž ještě neexistovala. Teď už je na druhém stupni, tak už to zase nejde. Kdybych ale měla další dítě, tak bych neváhala.“

Lesní škola/školka sídlící na pomezí Horních a Dolních Počernic nabízí rodičům alternativu pro předškolní i školní vzdělávání dětí a zároveň se snaží, aby si docházku mohly dovolit i rodiny s nižšími příjmy. Tady si ji pomoc našla sama, protože Marta se zná se zakladateli. A Marta sem poslala druhou půlku své výhry, postaví se za ní sociální zařízení.

Máte pocit, že i vám zbývá hodinka navíc? Chcete se zapojit do života obce nebo někde pomoci? Zeptejte se v okolí anebo se podívejte na Dobrovolnik.cz, možností je spousta.

Nadace Karla Janečka ocenila ty, kteří nezištně pomáhají ostatním
Máte ve svém okolí laskavce? Dejte o něm vědět!

 

Témata: Vaše příběhy, Hospic, Mateřské centrum, Důležitá zkušenost, Životní situace, Formulář, Dcera, Dolní Počernice, Sociální zařízení, Letošní vítězka, Jezevčík, Předškolní vzdělávání, Vedlejší efekt, Dobrovolníci, Pocit, Nenásilná forma, Čerčany, Káva, Volný čas, Lesní školka, Nadace, Dětský tábor, Horní počernice, Druhý stupeň, Předsudky