Maminka.czVýživa a stravování

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí

Jiří X. Doležal 9.  2.  2018
Jste vegani a rádi byste, aby vaše dítě dostávalo doma připravené veganské jídlo i ve školce? Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové je to v pořádku. Přitom veganská strava dětem jednoznačně škodí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na tuto skutečnost upozornil Jiří X. Doležal v Reflexu, který píše:

Úřad veřejného ochránce práv, kterému šéfuje paní Šabatová, řešil stížnost matky-veganky. Když chtěla pro dítě veganskou stravu, vedení mateřské školy nedovolilo, aby mu jídlo nosila v krabičkách z domova. Ombudsmanka stížnost vyšetřila a dospěla k zajímavému závěru: „Školka nemusí vyjít vstříc jakýmkoliv požadavkům v oblasti stravování, jisté vstřícné kroky však v zájmu uzavření dohody učinit musí,“ napsala.

To jest – paní Šabatová rozhodla proti zdravému rozumu, proti zájmům dítěte, které by mělo alespoň ve školce dostávat kvalitní jídlo, když už má na hlavu padlé rodiče, co ho krmí po vegansku. Nechtěl jsem riskovat nařčení z podjatosti, tak jsem požádal o krátký rozhovor dietologa, vědce. Pavel Grasgruber z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně odpověděl promptně.

To vás překvapí: 10 jídel, která nejsou tak zdravá, jak si myslíme

Slova vědy

Reflex: Je veganská strava uspokojivá a dostatečná pro zdravý vývoj dítěte v mateřské škole?

Pavel Grasgruber: Veganská strava je v dlouhodobém horizontu zcela nedostatečná pro jakéhokoli příslušníka Homo sapiens. Čistě rostlinnou stravou se mohou živit jen vysoce specializovaní býložravci vybavení složitým zažívacím traktem, mikroorganismy a enzymy, které jim pomáhají rostlinnou stravu trávit a vypořádávat se s tzv. antinutričními látkami ztěžujícími využití živin.

I navzdory tomu však musejí denně zkonzumovat obrovská množství potravy, protože rostlinné zdroje jsou velmi málo koncentrovaným zdrojem živin v poměru k obsahu kalorií nebo objemu. Ačkoli veganské příručky s oblibou tvrdí, že správně sestavená veganská strava je dostatečná pro osoby každého věku, v praxi lze něčeho takového dosáhnout jen těžko, protože řada živin obsažených v rostlinách je vázána v nevyužitelných komplexech a funguje jen na papíře.

Vegani jsou charakteristicky ohroženi deficitem bílkovin, vápníku, železa, zinku, jódu, vitamínu D, esenciálních mastných kyselin, mají nižší hladiny bílých krvinek, nemluvě o vitamínu B12, který se v rostlinách vůbec nevyskytuje a musí být přijímán v suplementech.

Vegetariánská dieta v těhotenství: jde to dohromady?

Reflex: Nebude bez masa a mléka dítě trpět poruchami růstu?

Pavel Grasgruber: Rostlinné zdroje obsahují bílkoviny velmi špatné kvality, s výrazným deficitem některých klíčových esenciálních aminokyselin, hlavně lysinu a methioninu. Navíc jsou špatně stravitelné, obzvláště v luštěninách a tvrdých semenech. Navzdory oblíbeným veganským historkám ani kombinací různých rostlinných bílkovin k žádnému vyrovnání deficitních aminokyselin nedojde. Vychovat veganské dítě stejně dobře jako na kvalitní živočišné stravě je teoreticky možné jen v případě, pokud by mělo žaludek slona a vysoký energetický výdej a pravidelně by bralo tabletky vitamínu B12.

Doporučujeme: Slavnostní zahájení ZOH ONLINE: Začíná sportovní svátek v mrazu

Reflex: Bude se dítěti uspokojivě rozvíjet mozek a kognitivní funkce? 

Pavel Grasgruber: V současné době zpracováváme výsledky rozsáhlého antropometrického výzkumu ve čtyřech moravských krajích, kterým prošlo více než 5000 plnoletých středoškoláků. U více než 2000 z nich jsme rovněž provedli měření složení těla bioelektrickou impedancí na přístroji InBody a dotazovali jsme se jich na některé aspekty jejich životního stylu.

Stojí určitě za pozornost, že fyzický stav mládeže z učňovských škol je nevalný a výrazně zaostává za žáky maturitních škol. Učni a učnice jsou o cca 2 cm menší a u učnic narážíme na vysoký výskyt obezity.

Učňovská mládež navíc často ani nenavštěvuje školní jídelny a místo obědů pojídá koblihy a chipsy. Nejvyšší tělesný vzrůst a nejnižší výskyt obezity mají děti vysokoškolsky vzdělaných rodičů, které pravidelně navštěvují školní jídelny a denně konzumují mléčné výrobky.

Ochránkyně Šabatová

Suma sumárum: Paní ombudsmanka rozhodla zcela proti zdravému rozumu, zcela proti poznatkům moderní vědy. Držet dítě na veganské stravě, nedopřát vlastnímu dítěti hrnek mléka dokáže jen vyhučený fanatik – což veganské biomatky beze zbytku bývají. Jak je ale možné, že jejich pavědecká stanoviska posvětila ochránkyně práv? Zeptal jsem se. „Ředitel či ředitelka mateřské školy mají při přijetí dítěte povinnost dohodnout se s rodiči na stravování dítěte.

Dohoda samozřejmě znamená vstřícné kroky z obou stran. Školka je přitom povinna respektovat světonázor rodičů a jejich dětí. Nemůže kvůli stravování omezit právo dítěte na vzdělání. Pokud by školka měla důvodné podezření, že dítě je špatně živené, může se obrátit na OSPOD. Jaký je nejlepší zájem dítěte a zda je v tomto případě v rozporu se světonázorem, by pak musel posoudit soud,“ napsala mi paní Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmanky. A já v tu chvíli pochopil, že na úřadu ochránkyně práv je něco špatně. Nejspíš osoba paní ochránkyně. Protože!

Dvouleté děti místo ve školce asi nenajdou. Senát chce zákon zrušit

Práva dítěte nejsou nic?

O tom, co je vědecká pravda, samozřejmě nerozhoduje soud, ale vědecký výzkum a stav poznání. I bez rozhodnutí soudu je tedy vzhledem k poznatkům racionální vědy možno označit veganskou stravu za nevhodnou pro děti. A já vůbec nechápu, proč paní ombudsmanka hájí jakési levicově ideové právo veganské aktivistky nedávat dítěti dobré jídlo před právem dítěte na optimální podmínky rozvoje.

Celý článek vyšel na webu www.reflex.cz, kde si ho také můžete přečíst.

VIDEO: Jak vybrat správnou sušenku pro děti?

Děti od dvou let do školky ano, ale musí k tomu být podmínky, shodují se maminky
Naučte se s dětmi veselé říkanky pro první den ve školce. Tyto je budou bavit!
Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat
Témata: Výživa a stravování, jídlo, Mateřská škola, školka, odborník, Nejnižší výskyt, Vědecký výzkum, Reflex, Energetický výdej, Slavnostní zahájení, Luštěnina, Rostlinná strava, Vzdělaný rodič, Fyzický stav, Homo sapiens, Dlouhodobý horizont, Moderní věda, Celý článek, Dohoda, Vysoký výskyt, Nízká hladina, Slon, Životní styl, Vstřícný krok, Přijetí dítěte