Maminka.czPředškolák

Vegetíte na zahrádce? Pozor na skrytá nebezpečí

Monika Tomsová 29.  5.  2012
Hravé sluneční paprsky přímo svádějí k pobytu na čerstvém vzduchu. I tady ale platí zásada mít oči na stopkách a hlídat dítko jako ostříž!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Myslíte si, že se mu nemůže nic stát, když máte zahrádku jako dlaň? Jak šeredně se pletete, vám vzápětí po vypuštění na ono prostranství předvede ochotně mrňousek sám. Jen mu jděte nenápadně v patách, připravena zakročit, a budete žasnout, co za nápady se mu líhne v hlavince. Sice poněkud neohrabaný, avšak velmi nadšený získanou svobodou v rozletu, se špunt pustí do výprav hodných Kryštofa Kolumba. Jako by našel přinejmenším svatý grál, jásá nad nevábným pokladem, který vám večer na trávníku zanechal sousedčin toulavý kocour.

Na první pokus objeví za kůlnou keřík, o němž jste netušila, že vám tam z nějakého náletového semínka vzrostl. Navíc se jeho plody nápadně podobají červenému rybízu, ačkoli s ním nemají nic společného. S halasným píp, píp, píp se posléze na vratkých nožkách rozběhne za poskakujícím kosákem, a kdybyste ho duchapřítomně nechytila „za flígr“, nejspíš by se za ním procpal i skrz uvolněnou plaňku v plotě.

Rovnou na ulici! Ještě pořád máte pocit, že je dítko na zahrádce v bezpečí?
Než ho na ní necháte hrát si, udělejte zevrubnou prohlídku. Odhalte její slabá místa a zlikvidujte je! I když kocour nebyl váš a ze zapáchající hromádky se vám dělá šoufl, odkliďte ji. Mohla by být zdrojem nezvaných návštěvníků způsobujících infekci. Slitování nemějte ani s jedovatými či trnitými rostlinami. Pokud se jich třeba z nostalgie nechcete vzdát, postarejte se o zábranu, přes kterou se k nim prcek nedostane. A jeho případné toulky na vlastní pěst na silnici či louku za domem utněte v zárodku vyspraveným plůtkem i brankou na dva západy.

Sezona na krku!

Slunce hřeje o sto šest, tráva roste jako zběsilá a ptáci od časných ranních hodin pořádají koncerty. Počasí přeje nejrůznějším radovánkám pod širým nebem. Zároveň tak nastává sezona obzvlášť „výživná“ na všelijaká zranění.
Včetně těch závažných! „Jsou naštěstí méně častá, avšak o to komplikovanější mají průběh, mnohdy s trvalými následky.

Vzácně, ale přece mohou být dokonce smrtelná. Jedná se o poranění způsobená pádem do bazénu, výkopu, studny a z teras…,“ vypočítává MUDr. Tomáš Pešl z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Thomayerovy nemocnice. „Období grilování, opékání buřtů, pálení čarodějnic je celkem bohaté na popáleniny ručiček, nožiček, občas ale na batoleti vzplane oblečení a potom bývá v ohrožení života.“ Jindy se zase mrňousek nepozorovaně připlete taťkovi do cesty zrovna ve chvíli, kdy kosou nebo sekačkou krotí přebujelou zeleň.

A neštěstí, které zaměstná týmy dětských traumatologů a plastických chirurgů, je hotové! „Relativně hojná jsou také napadení známým psem či jiným domácím mazlíčkem,“ doplňuje pan doktor. „Zvíře vesměs reaguje na nějaký nepříjemný podnět ze strany dítěte jedním varovným stiskem zubů. I tak je schopno mu ošklivě poranit obličej či překousnout kosti končetin. Vysloveně útok ,na tvrdo‘ bývá u psích kamarádů vzácný, avšak potom může mít pro batole fatální následky.“

Pravděpodobně nechcete, aby se vaše pohodová rodinná kratochvíle změnila v drama s houkající sanitkou, nečekanou exkurzí v nemocnici a výčitkami svědomí na celý život. Nenechávejte tedy potomka bez dozoru, případně pouze v přítomnosti jakéhokoli zvířete.

Nikdy totiž nevíte, co jednoho či druhého napadne! „Většinou k úrazům dochází tehdy, jsou-li rodiče zaujati nějakou činností a batole buď nehlídají vůbec, nebo ho svěří do péče jinému dítěti,“ upozorňuje lékař. Potřebujete-li si na vteřinku odskočit, protože vám zrovna u vrátek zazvonil pošťák s doporučeným dopisem, vezměte ratolest s sebou či dohled nad ní svěřte nějaké odpovědné osobě. Devadesátiletá příbuzná, která se špatně pohybuje, se nepočítá. Rovněž o pár let starší sourozenec malého všetečky vám v roli starostlivého opatrovníka nebude moc platný. Pro něj se junior v tu ránu stává koulí na noze, brzdou, kvůli níž se nemůže naplno věnovat podstatně důležitějším věcem. Aspoň dokud se díváte a než zajdete za roh.

Vzápětí vypustí vámi uložený bojový úkol číslo jedna – dávat na caparta pozor – z hlavy a vrací se ke své rozdělané práci. A batole? Ponecháno vlastnímu osudu vesele odhaluje krásy i nástrahy zahrady. V lepším případě ho po svém návratu načapáte při výrobě efektních pískových cestiček v záhoncích, v horším raději ani nemyslet. A pak – i kdyby se mu starší potomek nakrásně věnoval „dle rozkazu“, mohou se vyskytnout problémy, se kterými si nebude vědět rady. Kolikrát v nezvyklých situacích zazmatkuje dospělý, natož dítě.

Také dopátrat se, co se semlelo, bývá pak výzvou, s jakou by se praly i šedé buňky mozkové proslulého Hercula Poirota. Prcek se totiž bojí trestu, protože sourozence neuhlídal, a tak z něj důležité informace lezou jako z chlupaté deky. Mnohdy se tím zbytečně ztrácejí drahocenné vteřiny… Nemáte-li tedy někoho „šikovného“ na hlídání po ruce, raději mrňouska přikurtujte v zabrzděném kočárku nebo ho dejte do ochranné ohrádky.

Falešný pocit bezpečí

Třeba smýšlíte stejně, aniž byste si to uvědomovala. Někteří rodiče se domnívají, že když dopřejí potomkovi v jeho útlém věku lekce plavání, nemusí se o něj strachovat, kdyby se nešťastnou náhodou vyráchal v jezírku. Další možné následky přitom neberou v potaz. „To je bohužel zažitá představa: naučím-li batole šplhat na žebřík, zacházet se zvířaty, plavat, je mimo nebezpečí,“ vysvětluje lékař. „Jistě je nutné seznamovat ho se vším, co na zahradě najde.

Stejně tak ho rázně a opakovaně varovat před každou samostatnou akcí. I dítě, které umí plavat, se ve vodě podchladí, brzy unaví, je-li bez dohledu, pak i zpanikaří a utone. Výjimky potvrzují pravidlo, na to bych ale nespoléhal.“ Raději zhodnoťte veškeré vodní plochy na tom vašem plácku kritickým pohledem. Vycházejte z toho, že mrňousek má „talent“ utopit se v kávové lžičce, natož v několikanásobně větším brouzdališti. Opravdu potřebujete mít sud plný dešťovky na zalévání? Přikryjte ho bytelným poklopem! Stejně tak i studnu a žumpu.

Čas od času jej zkontrolujte, zda drží tak, jak má, a nedošlo k jeho poškození. Nebylo by záhodno zrušit tu „louži“, co si kdysi vybudoval děda rybář kvůli svým úlovkům? Teď se v ní jen v létě líhnou komáři a svým kuňkáním vás budí ze sna žáby? Zasypte ji! A bazén? Oploťte ho, hladinu schovejte pod plachtu či fólii. Poraďte se raději s odborníky, co z široké palety nabídek je pro vás to nejvhodnější. Ani tak se nenechte uchlácholit vědomím, že jste pro svého andílka udělala vše potřebné. Marná sláva, dozor je dozor!
Stalo se už, že se batole utopilo, protože ho protržená fólie uvěznila pod sebou nebo se zamotalo do plachty. A rodiče se zatím bavili někde úplně jinde.

Všechno pod kontrolou

Ostatně utonutí není jediné nebezpečí, které prckovi v souvislosti s bazénem hrozí. Určitě do vody sypete nejrůznější chemii. Nádoby s ní, jakožto i s přípravky proti plevelům a škůdcům nenechávejte bezprizorně válet, kde vám vypadnou z rukou. Držte je hezky pod zámkem!

Pečlivě čtěte návody na obalech a řiďte se v dávkování uvedenými pokyny. Učiňte přítrž mrňouskovu testování, jak daleko se doklouže, rozcupitá-li se po mokrých kachlících. Trpělivě ho také přesvědčujte, že na pití má šťávičku v hrnečku, nikoli vodu v bazénu. U té pro změnu hlídejte teplotu, aby nebyla jako led, ani horká jako kafe. Obojí je nežádoucí kvůli možným zdravotním problémům. Máte-li bazén krytý stříškou, pusťte do něj závan osvěžujícího vzduchu, ať v něm není pařák na padnutí.
Co dál? Po příjemném vycachtání bez karambolu máte v plánu hodit pořádnou flákotu masa na oheň?

Budiž vám přáno! Avšak i při tomto povyražení by měla hrát bezpečnost hlavní roli. Zkontrolujte, zda gril neutrpěl při přezimování ve sklepě nebo na půdě nějaké šrámy. Nedali jste na něj s manželem omylem něco těžkého, v důsledku čehož se zdeformoval a teď se „kinklá“ ze strany na stranu? Tak to ho radeji vystehujte smer popelnice a utíkejte do obchodu pro nový. Pořídili jste? Vyberte si pro nej nejaké príhodné místecko bez hrbolu a nerovností. Ideálne takové, kde vám pri ojedinělém fouknutí vetríku nelehne popelem půlka objektu v okolí. Stromy sice poskytují príjemný stín, mohou se ale také snadno zmenit v ohnivé peklo. Stací, když preletí pár jiskřiček, a je vymalováno!

Prostudujte si bedlivě instrukce výrobce, každý typ grilu si žádá své. Držte od nej dítko i domácí mazlíčky v uctivé vzdálenosti a nenechte je se k nemu přiblížit. Doufám, že nechcete stihnout zprávy od sedmi hodin večer? Všechno má svuj cas a nekdy to proste chvilinku trvá, než maso zacne chytat správnou barvu.

Rozhodne vám nepomůže, když budete zuřivě sledovat hodinky, mazat pečínku hektolitry marinády a přilévat tak (doslova) olej do ohne, aby rychleji vzplál. Také vypomoci si nejrůznějšími horlavinami není nejlepší nápad, spíš jistá jízdenka do nemocnice. I bez vedomého „urychlování“ muže být plamínek neposedný. Potom ho umravněte vodou, kterou mejte pro takový prípad pripravenou v záloze. Nekterí to jistí ješte i pískem. Povedlo se? Nezbývá než popřát dobrou chuť!

Na co ještě pamatovat?

„Mami, mami, prosím, já chci na houpačku,“ škemrá váš potomek neodbytně. Dřív než mu ji pověsíte, overte si, zda je konstrukce na ni v pořádku. Jestli není dole v místě zapuštění do země zrzlá a nehrozí tak možnost, že by se pri sebemenším pohybu zřítila. Stejne tak prekontrolujte stromy, zvlášt pokud se nebezpečně nachylují k jedné strane. Mohou být už seschlé stářím nebo je ohlodala zvířata, čímž narušila jejich stabilitu. V prípade, že je tomu tak i u vás, pryč s nimi! Veškeré zahradnické náčiní, žebříky schovávejte v uzamykatelné kůlně ci garáži. Zajistěte skleník, aby vám skrz nej pri hraní fotbalu prcek neproběhl. Sekáte-li trávu, nenechte kolem sebe volně pobíhat dítko po zahrade. Mnohem lepší bude, když ho svěříte do rukou babičky, at jdou spolu někam na procházku. Nebo ho šoupnete do ochranné ohrádky. I tak byste ho ale mohla nechtěně zasáhnout kamínkem nepozorovane ukrytým v tráve, který se odrazí od sekačky.

Montuje-li váš partner na zahrade auto, odveďte radeji mrňouskovu pozornost jiným smerem. Přece jen jadrné výrazy a těžké náradí pro nej nejsou to pravé orechové. Ačkoli si myslíte, že jste udělala maximum pro snížení rizik, neusínejte na vavřínech. Vždycky mejte na paměti, že batole je schopné ublížit si na jakémkoli plácku. Na velikosti v tomto prípade opravdu nezáleží. I na zahrádce jeden krát jeden metr klidně zakopne o krtinu, co mu zrovna vyrostla v ceste, ci v zápalu hry narazí do ptačí budky na tyčce, jediné prekážky, kterou na celé ploše pozemku máte. Ostražitost je tedy namístě.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Padnutí, Nebe, Zažitá představa, Plamínek, Skryt, Jízdenka, Nebezpečí, Nejlepší nápad