Maminka.czRecepty

Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný nebo tvarohový?

Simona Procházková 30.  3.  2024
Dozlatova upečený mazanec neboli bochánek patří k oblíbené klasice, která nesmí na velikonoční tabuli chybět. Péct by se měl podle staré tradice na Bílou sobotu. Připravte si ho společně s dětmi a inspirujte se našimi recepty na úžasně nadýchané a extra vláčné kousky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč se na Velikonoce peče tradiční mazanec? Dříve ho hospodyňky pekly už na Bílou sobotu, aby byl připraven na sváteční nedělní snídani na Boží hod velikonoční. Dříve než se do něj zakrojilo, odnášela ho rodina do kostela pro svaté pomazání, a tak právě vznikl jeho výstižný název.

VIDEO: DIY: Barvení vajíček pěnou na holení. Jednoduché a efektní

Mazanec ve tvaru nadýchaného bochánku je symbolem konce čtyřicetidenního postního období a oslavy nového života. Tradičně se před upečením uprostřed mazance dělal nožem křížek, který symbolizoval ukřižování Ježíše Krista. Nejstarší doložené české kuchařské recepty na mazanec pocházejí již z konce 15. a počátku 16. století.

Nabízíme vám hned tři skvělé recepty na velikonoční mazanec, které určitě stojí za vyzkoušení.

Celozrnný mazanec

Suroviny:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky (případně 200 g špaldové mouky a 100 g mletých ovesných vloček)
  • 40 g droždí
  • 100 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 60 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • hrst rozinek předem namočených v horké vodě
  • hrst plátků mandlí na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Dvě lžičky cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Ve větší míse promíchejte celozrnnou mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte připravený kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte hladké nelepivé těsto (rukama nebo pomocí robotu).

Během vypracovávání těsta do něj přidejte olej a rozinky (slité a lehce vyždímané), dobře prohněťte a hotové těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Počítejte s kynutím zhruba hodinu. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a promněte, vytvořte bochánek a dejte ho na plech vystlaný pečicím papírem. Bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Mazanec pečte na 175 °C asi 45 minut.

Rychlý hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept

Kynutý mazanec podle našich babiček

Suroviny:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 45 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli a špetka mletého anýzu
  • 1 vejce na potření
  • hrst mandlových lupínků nebo sekaných mandlí (můžete je předem opražit)

Postup:

Ve vlažném mléce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse mezitím promíchejte prosátou hladkou mouku s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, špetkou soli a anýzu. Do sypké směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky a rozinky (slité a lehce vymačkané z rumu), polovinu mandlí a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujte vláčné těsto – ručně, v robotu nebo domácí pekárně. Těsto dejte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, bude to trvat asi hodinu a půl.

Během doby kynutí ho jednou či dvakrát krátce a zlehka propracujte vařečkou. Z vykynutého těsta vytvarujte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak potřete mazance rozšlehaným vajíčkem, nařízněte do kříže a posypte zbylými mandlemi. Troubu předehřejte na 200 °C, mazance pečte prvních deset až patnáct minut na 180 °C, pak teplotu snižte a dopékejte na 150 °C dalších zhruba 20 až 25 minut. Jak dobře jsou mazance propečené, zjistíte pomocí špejle.

Tradiční velikonoční recepty: Víte, co jíst od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí?

Tvarohový mazanec

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 vejce
  • 170 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička citronové kůry
  • hrst pražených mandlí

Postup:

Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny a pak postupně zašlehejte vanilkový cukr, měkký tvaroh, vejce, citronovou šťávu a citronovou kůru. Nakonec přimíchejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které nelepí.

Z těsta udělejte bochánek, dejte ho na plech s pečicím papírem. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte praženými mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte prvních patnáct minut na 160 °C, pak teplotu zvyšte na 180 °C a dopékejte asi dvacet minut dozlatova.

Tip: Do těsta můžete zapracovat mandle, rozinky nebo třeba kandované ovoce.

 

Témata: Recepty, Tradice, Velikonoce, Jak na to, jídlo, svátek, DIY, Vaření pro rodinu, Cukr, zvyky, Vejce, Mandle, Mazanec, Klas, Kvásek, Bochánek, Hanus, Ježíš Kristus, Boží hod velikonoční, Citronová kůra, Recept, Rozinka, Anýz, Any, Bílá sobota