Maminka.czRecepty

Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu

24. 3. 2018
Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Navíc váš byt krásně provoní. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejkrásnější jarní a velikonoční věnce. Návod, jak je vyrobit
Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Vytvořte si s dětmi krásný velikonoční věnec jen za čtyřicet korun

 

 

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jak na to, Velikonoce, Rozšlehané vejce, Cukr, Mazanec, Vanilkový cukr, Špetka, Teplé místo, Těsto, Bílá sobota, Neodolatelný mazanec, Pokojová teplota, Velké množství, Rozinka, Droždí, Jidáš, Beránek, Mandle, Recept, Velikonoční mazanec, Polohrubá mouka, Velikonoční jidáš, Žloutek

Mohlo by vás zajímat
Nikol Štíbrová to schytala od matek! Vyčetly jí, že syn patlá po výloze
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová
Jsem jediná, kdo dnes na mateřské nepracuje?! Tlaky okolí jsou velké
Fejeton Marie Doležalové: Tady můžu s klidem říkat MY, kašlík a prdíky
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Tak dlouho jsem omlouvala manželovy nevěry, až jsem se zhroutila
Přichází k nám utrápené děti, ty příběhy mám stále v hlavě, říká šéfka SOS vesniček
Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Šup na kozu
V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Horoskopy

Beran Hned ráno si uvědomíte, že je ideální den pro cestování. Na výlet vyrazte s rodinou. Pokud jste…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alexandra, Lola, Konrád





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu