Maminka.czRecepty

Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu

24. 3. 2018
Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Navíc váš byt krásně provoní. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejkrásnější jarní a velikonoční věnce. Návod, jak je vyrobit
Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Vytvořte si s dětmi krásný velikonoční věnec jen za čtyřicet korun

 

 

Vánoční předplatné Maminka
Témata: Recepty, Jak na to, Výživa a stravování, Velikonoce, Hotové těsto, Těsto, Rozinka, Velikonoční mazanec, Žloutek, Recept, Teplé místo, Velké množství, Velikonoční nádivka, Polohrubá mouka, Rozšlehané vejce, Krupicový cukr, Náš, Droždí, NEJ, Velikonoční jidáš, Rozpuštěné máslo, Beránek, Mandle, Špetka, Čerstvé droždí

Mohlo by vás zajímat
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí
Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci
Rodičovská dovolená 2020: Vše, co o ní potřebujete vědět
Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?
Eliánek spí od dvou měsíců ve svém pokojíčku, říká Dominika Mesarošová
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Babička upřednostňuje jedno vnouče. Podle vědců za to mohou i geny

Horoskopy

Ryby Je pravda, že se vám v zaměstnání moc dařilo, ale přesto se těšíte domů za rodinou. Vždyť máte tolik…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Benjamin, Benjamín, Ambrož





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné