Maminka.czRecepty

Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu

24. 3. 2018
Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Navíc váš byt krásně provoní. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejkrásnější jarní a velikonoční věnce. Návod, jak je vyrobit
Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Vytvořte si s dětmi krásný velikonoční věnec jen za čtyřicet korun

 

 

Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Recepty, Jak na to, Výživa a stravování, Velikonoce, Velikonoční nádivka, Cukr, Žloutek, Náš, Mandle, Rozpuštěné máslo, Krupicový cukr, Rozinka, Teplé místo, Droždí, Jidáš, Ingredience, Strouhaný sýr, Rozšlehané vejce, Těsto, Beránek, Velikonoční jidáš, Polohrubá mouka, Bílá sobota, Hotové těsto, Vanilkový cukr

Mohlo by vás zajímat
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Andrea Tögel Kalivodová: Čím jsou plavky barevnější, tím lepší
Mají to těžší ženy, nebo muži? Marie Doležalová má jasno!
Těhotenství je zásah do sebevědomí, říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková
Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Co by měli všichni milující rodiče naučit své děti? Nejen mýt ruce a čistit zuby!
Příliš plná plenka i připoutání lezce do kočárku! To vše škodí vývoji. Co ještě?
Marie Doležalová: Po porodu jsme všechny tlusté. Kašleme na ostatní

Horoskopy

Štír Od samotného rána nejste ve své kůži, ale díky asertivnímu chování nevytváříte dusno. Odpoledne se…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Bernard, Anabela, Dino





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu