Maminka.czRecepty

Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu

24. 3. 2018
Velikonoce bez mazance? To nejde! Upečte si ho podle našeho receptu
K Velikonocům patří samozřejmě nadýchaný mazanec! Ten z obchodu ale nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho upečete doma. Navíc váš byt krásně provoní. Podle našeho video receptu to snadno zvládnete. Chutná výtečně, je vláčný a hádáme, že se po něm hned zapráší.

Pokud se vám nechce péct beránek, můžete vyzkoušet mazanec. Zadělává se na Bílou sobotu a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.



Co ale možná nevíte, je, že kdysi mazanec nebyl sladký. Připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec. V jiných koutech naší země se nesladké variantě říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr nebo svěceník.

Vyzkoušejte slaného beránka nebo neodolatelný mazanec a jidáše


Na mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Recepty na velikonoční nádivku, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>


Postup:
Při pečení mazance je důležité, aby všechny suroviny, které použijete, měly pokojovou teplotu. Nechte je proto před přípravou těsta odpočinout v teple.

Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečicím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Nejkrásnější jarní a velikonoční věnce. Návod, jak je vyrobit
Musíte vyzkoušet! Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Vytvořte si s dětmi krásný velikonoční věnec jen za čtyřicet korun

 

 

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jak na to, Velikonoce, Mandle, Beránek, Ingredience, Teplé místo, Vanilkový cukr, Hotové těsto, Čerstvé droždí, Mazanec, Špetka, Jidáš, Těsto, Velké množství, Bílá sobota, Rozinka, Cukr, Rozpuštěné máslo, Pokojová teplota, Žloutek, Krupicový cukr, Velikonoční jidáš, Velikonoční nádivka

Mohlo by vás zajímat
Narození miminka může být šok! Jak vztah mezi vámi nastartovat?
Kojenci, kteří dostávají co nejdříve pevnou stravu, lépe spí, ukázal průzkum
Nastavte dítěti rytmus. Ale jak na to? Tady je našich 6 rad
Hlasujte pro Maminku roku a vyhrajte sonický kartáček a další ceny

Horoskopy

Ryby Díky přízni Jupitera můžete do veliké míry překonat aktuální pracovní problémy. I Slunce vás obklopuje…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Drahomíra, Drahomír, Arnold



Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu