Chystáte se upéct tradičního velikonočního beránka? Žádný strach, není to žádná věda. Podívejte se na video, ve kterém foodblogerka Koko ukáže, jak na to krok za krokem. A navíc téměř bez tuku.
Bez cukru to úplně nepůjde, ale bez tuku ano. Fígl se jmenuje podmáslí, díky němuž bude upečený beránek uvnitř krásně vláčný. Podávat ho můžete se šlehačkou a malinami nebo čokoládovou polevou. Anebo jen tak posypte cukrem.
Omlouváme se, video v současné době nelze přehrát.
Recept – Velikonoční beránek
Suroviny
180 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
3 vejce
180 ml podmáslí
2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Začněte tím, že oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pak vyšlehejte žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přilejte podmáslí a přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše společně dobře promíchejte (v robotu při nízkých otáčkách). Nakonec zlehka přimíchejte do těsta po částech sníh z bílků. Formu pečlivě vymažte změklým máslem a vysypejte hrubou moukou.
Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečlivě rozetřete (pozor na ouška) a beránka pečte v dobře předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 minut. Po vyndání z trouby nechte beránka ještě chvíli chladnout na mřížce a pak opatrně vyklopte. Na krk mu uvažte pentličku a pocukrujte.
Simona Procházková
26. března 2024
Veronika Zenklová
26. března 2025
redakce, sim
24. března 2025