Maminka.czVáš domov

Velikonoce se blíží. Pořiďte si něco nového, aby vás nepokakal beránek

Iva Endrychová 21.  3.  2016
Velikonoce jsou významné církevní svátky, ale ve většinově ateistickém Česku, jsou to ale spíše vítané dny volna, jak ukázal průzkum. A pozor, letos i s volným pátkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak strávíte první letošní svátek? Máte v plánu barvení vajíček a jarní úklid, nebo během Velikonoc vyrazíte na výlet či budete odpočívat? Podle nedávného průzkumu ČSOB všechny velikonoční tradice překvapivě dodržuje pouze každý pátý Čech. Neznamená to ale, že ti ostatní svátky jara do svých domovů nepustí vůbec.

Více než 80 % dotazovaných alespoň některé velikonoční zvyky dodržuje. Jde zejména o velikonoční dekorace, barvení vajíček a pečení velikonočního beránka či nádivky. Zbývajících 19 % však neslaví Velikonoce vůbec a místo pomlázky a koledování raději vyrazí na výlet nebo plánují odpočívat.

K velikonočnímu pondělí tradičně patří i koleda. Pro ženy to znamená nabarvit vajíčka a čekat na koledníky, kteří zaklepou u dveří s pomlázkou. Typická pomlázka s vyšleháním, i mezi dospělými, se však dodržuje hlavně krajově – na Moravě a v menších obcích. 

Typická koleda jsou vajíčka, pro malé koledníky nějaká sladkost a pro velké nějaký panák alkoholu. Podívejte se na naše tipy, čím domov vyzdobit a co nabídnout koledníkům . A nezapomeňte ani pořídit sobě či dětem nějakou drobnost pro sebe, aby vás nepokakal beránek

Sladkosti

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Drobnosti do domácnosti

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kam na výlet

Hledání velikonočního vajíčka

Plnění netradičních úkolů a spoustu jarní a velikonoční zábavy připravili pro nejmenší zdarma pořadatelé celorepublikového projektu Děti na startu, který vede děti k pohybu a zdravému životnímu stylu. O tom bude i akce, která se koná 23. března v Semilech a 24. března v Železném Brodě, vždy od 16 do 18 hodin.

Děti budou v přírodě plnit deset úkolů zaměřených nejen na sportování, ale i na seznámení se správným stravováním, první pomocí atd. Také si upletou pomlázku a v případě pěkného počasí mohou dát prostor své fantazii při venkovním kreslení. Na závěr si každý malý účastník bude moci najít své velikonoční vajíčko, které si odnese domů, více na www.detinastartu.cz

Na Prosek na bobovku

Bohatý program si na Velikonoční neděli 27. března připravila i bobová dráha na Proseku. Kromě jízd zdarma čekají děti i soutěže. Malí i velcí mohou vyhrát poukazy na volnou jízdu na bobové dráze. Soutěže budou probíhat v neděli 27. března od 10:00 do 16:30 hod.

Během celého dne budou na děti dohlížet zkušení animátoři, což znamená, že vy si budete moci vychutnat pohodovou jarní neděli, třeba na naší terase. Více informací: www.bobovadraha.cz

Do Babylonu na velikonoční jarmark

V sobotu 26. března čeká na návštěvníky pohádkové představení O hloupém Honzovi, které předvede divadelní soubor Štěpánova kouzelného divadla. Zábava ve velikonočním duchu bude pokračovat animačním programem Pomlázkové odpoledne s písničkami a soutěžemi o ceny.

V neděli 27. března pobaví děti i rodiče pohádka Čertova sázka a sázkou na skvělou zábavu bude také legračně popletený program Velikonoce naruby s veselými písničkami, tancem a spoustou legrace. Velikonoční zábava v Centru Babylon bude pokračovat také ve večerních hodinách. V 17.30 startuje nabitý program pro dospělé i děti, který okoření hudba k poslechu a tanci.

Pletení pomlázek, zdobení kraslic a perníčků, drátkování, sklářská a mýdlová dílna či výroba šperků z polymerů, to vše a mnoho dalšího bude k vidění na tradičním jarmarku, který se uskuteční vždy od 10.00 do 18.00 hodin v prostoru Královské zahrady. Řemeslného trhu se zúčastní i zájmové sdružení Dobrotety, které věnuje výtěžek z prodeje výrobků Dětskému psychiatrickému oddělení Krajské nemocnice Liberec, a.s.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na velikonoční týden, od Škaredé středy až po Boží hod velikonoční.

Témata: Velikonoce, Váš domov, Beran, Čertova, Výroba šperků, Bobová dráha, Bohatý program, Velikonoční jarmark, Výtěžek, Prodej výrobků, Animační program, Koleda, ČSOB, Babylón, Velikonoční dekorace, Pomlázka, Prosek, Pohádkové představení, Sázka, Centr Babylón, Koledník, Výroba, Pór, Pletení, Boží hod velikonoční