Maminka.czVelikonoce

Velikonoce se blíží: Víte, co v které dny dělat? Zkuste oživit staré zvyky, děti to bude bavit

Velikonoce u nás už dávno nejsou výhradně křesťanským svátkem, ale jsou oslavou příchodu jara a nového života. Jak je slavíte vy? Dodržujete nějaké tradice a zvyky? A víte, proč se peče mazanec a beránek nebo co znamenají různé barvy kraslic? Čtěte dál.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční svátky nemají pevně stanovené datum, každý rok připadnou na jiný termín. Podle církevní historie připadlo utrpení Kristovo na dobu, jež následovala po jarní rovnodennosti a jíž současně předcházel první jarní úplněk. 

VIDEO: Znáte tyto tradiční velikonoční pokrmy?

Proto se Velikonoce slaví vždy po prvním jarním úplňku. V dobách předkřesťanských se v tomto období oslavovalo přicházející jaro, vítězství života nad smrtí. V křesťanství jsou tyto svátky spojeny se vzkříšením Ježíše Krista. Na Velikonoce se křesťané připravují čtyřicetidenním půstem, který začíná Popeleční středou. Letos je slavíme od 7. (Velký pátek) do 10. dubna (Velikonoční pondělí). 

Lidé, kteří křesťanské svátky nevyznávají, se na stejné období chystají nákupem potravin, výzdobou bytu a pobytem v supermarketech. Stejně ale velká většina konzumních tradic vychází z tradic křesťanských nebo ještě starších. Víte například, proč je dominantou velikonoční tabule upečený beránek?

Je vlastně symbolem Božího beránka, Krista, který je znázorňován s praporem vítězství. Jde o symbol čistoty a nevinnosti, sjednocení nejen rodiny, ale i národa.
Ale pryč od výkladu křesťanství, víte, co dělat v které dny (nejen) bezprostředně před Velikonocemi?

GALERIE: 50 originálních jarních a velikonočních věnců. Vyberte si ten svůj

ŠKAREDÁ STŘEDA: Je na čase uklidit, vymést nepořádek ze všech koutů a pustit do domu či bytu čerstvý jarní vzduch.

ZELENÝ ČTVRTEK: Měli byste servírovat něco zeleného, pro povzbuzení síly organismu. Pokud to zvládnete, zkuste si dát studenou sprchu, měla by zabránit nemocem.

VELKÝ PÁTEK: Vzhledem k tradici křesťanství je to postní den, někteří lidé věří, že tento den se snadno hledají poklady, zásadně byste neměli nikomu nic půjčovat.

BÍLÁ SOBOTA: Především je to přípravný den, pokud nemáte upečeno a nachystaná barevná vajíčka, pusťte se do toho.

VELIKONOČNÍ NEDĚLE: Věřící si odnášejí mazanec a beránka k posvěcení do kostela, je čas pozvat hosty a slavit.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ: Chodí se na rodinná setkání, někdy je možné koledníky polít vodou – pro zdraví a sílu.

Máte droždí? Upečte si mazanec, k Velikonocům patří. Tady je recept

INSPIRACE

KYNUTÁ HNÍZDA: Podle stejného receptu, jaký používáte na mazance, připravte těsto, nechte ho vykynout a upleťte copánky, spojte okraje a upečte se sklenkou uprostřed, tu pak nahraďte malovaným vajíčkem.

NADÍLKA: Mějte připraveny čokoládové dárečky pro návštěvy. Malé děti potěší víc než vajíčka a budete považována za skvělou hostitelku.

DROBNÉ MLSY: Kreativitě se meze nekladou, připravte si velikonoční perníčky s motivy, jaké chcete vy a vaše děti. Skvěle se při jejich tvorbě zabavíte, můžete mít i velikonoční vajíčka z perníku, pomlázky, dokonce i velikonoční bagr :­) Hlavně nezapomínejte své děti za snahu chválit a odměnit.

ZELENĚ: K Velikonocům patří osení. Zasít si ho můžete sami nebo květináč s naklíčeným obilím pořídíte v květinářství či zahradnictví. Rozdělte ho do malých misek, ozdobných květináčů a spolu s drobnými dekoracemi dotvořte atmosféru domova.

BARVENÍ VAJEC: Na náročnější batikovanou techniku možná mít čas nebudete, vždy můžete ale sáhnout po osvědčené klasice a připravit si do zásoby vajíčka barvená velikonočními barvami. Následně do nich můžete se šikovnějšími dětmi špendlíkem vyrýt jarní motivy. Pokud si na to netroufáte, vyzkoušejte pomalovat neobarvená vajíčka bílou voskovkou a teprve pak je dát do barvy, na pokreslených místech se vám skořápka neobarví.

VIDEO RECEPT: Krok za krokem, jak na jidáše – nejkrásnější velikonoční pečivo

HLEDÁNÍ VELIKONOČNÍ NADÍLKY: Pro někoho trapný zvyk ze Západu, pro děti milovaná kratochvíle. Připravte si předem bojovku a se svými zlatíčky se vydejte hledat drobné pamlsky. Uvidíte, že je hra bude těšit i na prahu puberty. A když najdete něco vy, také si to pořádně užijte. Čokoládové potěšení k Velikonocům přece patří.

POMLÁZKA: Koupíte ji, nebo máte doma šikovného tatínka? Vlastnoručně připravovaná je údajně většinou méně bolestivá při použití :-)

DOMÁCÍ PRÁCE: Nechte je na svých dětech a nad jejich snahou jásejte. Poskytněte jim základní potřeby a nechte je, aby velikonoční tabuli vyzdobily podle své fantazie. Jistě, zelený je i Rákosníček, možná zjistíte, že k osení se báječně hodí. A ratolestmi prostřené stoly si zamilujete, i když nebudou jak z designového katalogu. Tak veselé Velikonoce!

 

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina a vy, Velikonoce, Tradice, svátek, DIY, pomlázka, oslava, jaro, Grizly, zvyky, Výzdoba, koleda, Bílá sobota, Kinder, Základ potřeb, Skořápka, Popeleční středa, Vít, Domácí práce, Velká většina, Ježíš Kristus, Úplněk, Západ

Video