Maminka.czRecepty

RECEPT: Bílý velikonoční boršč. Ochutnejte tradiční pokrm ze sousedního Polska

Simona Formánková 15.  4.  2022
Dobré jídlo, pití a spousta tradic – takové jsou ve zkratce svátky jara. Pokud chcete letos na Velikonoce ochutnat i jiné pokrmy, přesto neupouštět od tradic, vyzkoušejte bílý boršč. Jde o sváteční polévku ze sousedního Polska, která rozhodně osloví i české strávníky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polský bílý boršč se u sousedů připravuje tradičně na Velikonoce. Nesmí v něm chybět brambory, klobáska, vejce, zakysaná smetana a samozřejmě kvásek připravený z ovesných vloček a chleba. Vydatná polévka lehce nakyslé chuti vás zahřeje nejen o svátcích jara.

Suroviny:

  • 200 g uzené klobásy
  • 1 l vody
  • 5 ks brambor
  • 2 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 snítek majoránky
  • 0,5 lžíce drceného kmínu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 vařená vejce
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • 120 g hladké mouky
  • 1 plátek chleba
  • 300 ml vlažné vody
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Několik dnů předem připravte kvas. K vločkám a mouce rozdrobte chleba a směs zalijte vodou. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Nechte 3 až 5 dnů fermentovat při pokojové teplotě. Pak kvas sceďte a uložte v dobře uzavíratelné sklenici v ledničce.

Klobásu zalijte studeným vývarem, přiveďte k varu a vařte 25 minut. Vyjměte ji. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci zahřejte 1 lžíci másla a lehce orestujte cibuli s nasekaným česnekem. Přilijte vývar a přidejte brambory. Osolte, opepřete, vložte bobkový list, nové koření a 4 snítky majoránky. Vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15–20 minut. Polévku udržujte v mírném varu. Vyjměte bobkový list a nové koření. Odeberte 2 naběračky polévky.

V misce umíchejte kvásek s odloženou polévkou. Ihned vlijte do hrnce a za stálého míchání povařte do zhoustnutí, asi 5 minut. Podle chuti případně dosolte. Vmíchejte smetanu, nakrájenou klobásu a podávejte s rozkrojenými vejci a zbytkem majoránky.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Velikonoce, Časopis F.O.O.D., Tradice, jídlo, Vaření, svátek, Vaření pro rodinu, suroviny, Velikonoce 2022, Souš, Polsko, Pití, Brambory, Pokrm, Studený, Lžíce, Polévka, Boršč