[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Mazanec patří mezi nejstarší druhy obřadního pečiva v českých zemích. První známé české recepty pochází už z 15. století. Tradičně hospodyňky mazance pekly na Bílou sobotu, aby je mohly vzít v neděli ráno do kostela, kde byly bochánky posvěcené, tedy dostaly svaté pomazání.
A právě odsud se vzal výraz mazanec, dříve pomazanec. Sladké bochánky však existovaly jako obřadní pokrm již před příchodem křesťanství. Lidé je pekli na oslavu bohyně jara. Po příchodu křesťanství se zvyk pečení tohoto sladkého pohoštění zachoval, a do mazanců se před pečením začal vyřezávat kříž na znamení, že je tento pokrm božím darem.
350 g špaldové hladké mouky (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku)
40 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
2 vejce
50 g třtinového cukru
20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
90 g rozpuštěného másla
100 ml vlažného plnotučného mléka
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
plátky mandlí na dozdobení
Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte na kašičku. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.
Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky a mletých oříšků. Utvořte uprostřed důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Do této směsi přidejte i celý kvásek a začněte zpracovávat těsto.
Podle potřeby doplňte mléko, promíchejte a zapracujte rukou hladké nelepivé těsto. Správné kynuté těsto je pružné, nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte 45 minut kynout (nebo než zdvojnásobí svůj objem).
Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na šest stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek. Na jeden plech se vejdou 2 až 3, podle jeho velikosti. Tam je nechte pod utěrkou dalších 15 až 20 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Nakynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandliček. Pečte 20 až 25 minut dozlatova. Kontrolujte špejlí.
Josef Maršálek radí, jak na mouku do mazance
Zdroj: Babiččina volba