Maminka.czVelikonoce 2022

RECEPT: Velikonoční nádivka jako od babičky. Provoňte si kuchyni jarními bylinkami

Simona Formánková 2.  4.  2022
Pokud bychom měli vybrat jedno z tradičních jídel, která by neměla chybět na prostřené velikonoční tabuli, byla by to rozhodně nádivka. Dokonale vláčná s dokřupava upečenou kůrčičkou – přesně taková, jakou ji připravovali už naši předkové. Vyzkoušejte ji i vy!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční nádivka patří jednoznačně k tradičním jídlům svátků jara. Kousky pečiva v kombinaci s mladými kopřivami a zelenými bylinkami k Velikonocům neodmyslitelně patří. Oblíbená je nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, snadnou přípravu, ale také pro variabilnost. Podávat ji můžete zastudena jako chuťovku nebo jako teplou přílohu k tradiční pečeni.

Suroviny:

  • 6 ks rohlíků
  • 130 g másla + na vymazání mísy
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného masa
  • 300 g listů baby špenátu, kopřiv a petrželky
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Pečivo nakrájejte na kostky. Část másla rozehřejte na pánvi, pečivo na něm postupně opečte dozlatova a nasypte ho do velké mísy.

Na zbylém másle na pánvi restujte nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 minut, pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidejte k pečivu. Přisypte i na kostičky nakrájené uzené maso. Zelené lupení pokrájejte, v cedníku spařte, dobře osušte a přidejte do mísy.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mlékem a přilijte do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolte a opepřete (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušlehejte pevný sníh a nakonec zlehka vmíchejte ušlehané bílky.

Zapékací mísu vytřete máslem a vlijte do ní směs na přípravu nádivky. Povrch uhlaďte a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji nechte asi 20 minut chladnout. 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Velikonoce, Jídelníček, jídlo, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Velikonoce 2022, pomlázka, Kuchyně, Mísa, Kopřiva, Pečivo, Cibule, Nádivka, Studený, Máslo, Recept, Bylinky
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Lilia Khousnoutdinova: Řídím se africkým příslovím, že na výchovu dítěte je potřeba celá vesnice
Brožová Lenka
Rozhovor
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky
Víchová Tereza
Příběhy
Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním
Mrázková Dita
Životní příběh