[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Velikonoční nádivka patří jednoznačně k tradičním jídlům svátků jara. Kousky pečiva v kombinaci s mladými kopřivami a zelenými bylinkami k Velikonocům neodmyslitelně patří. Oblíbená je nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, snadnou přípravu, ale také pro variabilnost. Podávat ji můžete zastudena jako chuťovku nebo jako teplou přílohu k tradiční pečeni.
Suroviny:
Postup:
Pečivo nakrájejte na kostky. Část másla rozehřejte na pánvi, pečivo na něm postupně opečte dozlatova a nasypte ho do velké mísy.
Na zbylém másle na pánvi restujte nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 minut, pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidejte k pečivu. Přisypte i na kostičky nakrájené uzené maso. Zelené lupení pokrájejte, v cedníku spařte, dobře osušte a přidejte do mísy.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mlékem a přilijte do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolte a opepřete (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušlehejte pevný sníh a nakonec zlehka vmíchejte ušlehané bílky.
Zapékací mísu vytřete máslem a vlijte do ní směs na přípravu nádivky. Povrch uhlaďte a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji nechte asi 20 minut chladnout.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.